Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Арешт коштів боржників на банківських рахунках проводитимуть по-новому

Реклама

Мін'юст наказом від 23.03.2021 № 1061/5 оновив Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Автоматизований арешт коштів боржників на рахунках у банках передбачає отримання інформації про рахунки боржників у банках та накладення/зняття виконавцем арешту на/з кошти (ів) шляхом винесення постанов про арешт коштів та про зняття арешту з коштів боржника у формі електронного документа та прийняття їх до виконання банками .

Зокрема, змінено Порядок прийняття до виконання банками вимог органів державної виконавчої служби/приватних виконавців на отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника:

1. Виконавець за допомогою АСВП створює вимогу на отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника.

2. Інформаційні системи банків (далі - ІСБ) за допомогою прикладного програмного інтерфейсу один раз на годину протягом робочого часу виконують запит щодо наявності вимог для їх виконання.

3. Після отримання вимоги ІСБ негайно:

  • формує повідомлення про прийняття вимоги до виконання банком і відправляє його до АСВП;

  • інформує відповідальну особу банку про необхідність виконання відповідних процедур згідно з внутрішніми правилами банку.

4. Не пізніше ніж за годину робочого часу після отримання вимоги в ІСБ формується повідомлення, в якому зазначається інформація стосовно наявності та стану рахунків боржника. Зазначене повідомлення негайно відправляється до АСВП.

У разі відмови у наданні інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника в ІСБ формується повідомлення з обґрунтуванням причини такої відмови, яке відправляється до АСВП.

5. Виконавець за допомогою АСВП виносить постанову про арешт коштів та накладає на неї КЕП.

6. Відповідальна особа банку виконує постанови про арешт коштів у порядку їх надходження.

Детальніше про нову модель автоматизованого арешту коштів розповів Олександр Олійник, Директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України, к. ю. н. , заслужений юрист України.

Ексклюзивна аналітика та топ-новини вашої галузі - у LIGA360. Налаштуйте персональну стрічку новин та не витрачайте час на переходи по різних сайтах. Усі матеріали можна отримувати в Telegram. Замовте тестовий доступ до LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини