Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Малозабезпечені сім'ї з наступного року зможуть отримати допомогу на власну справу

Реклама

Уряд постановою від 21 квітня 2021 р. № 397 визначив умови надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім'ї, її розмір та умови повернення. Постанова набирає чинності з 1 січня 2022 року

Розмір допомоги - до 15 розмірів мінімальної заробітної плати.

Така допомога є безвідсотковою поворотною фінансовою допомогою та надається одноразово у безготівковій формі.

Отримати допомогу зможе непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім'ї у разі її реєстрації як безробітної, яка виявила бажання отримати фінансову допомогу для організації підприємницької діяльності.

Для отримання фінансової допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, подає до центру зайнятості:

  • заяву про надання фінансової допомоги;

  • довідку про відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством. Така довідка не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС;

  • бізнес-план.

Рішення про надання фінансової допомоги або про відмову в її наданні приймається комісією за результатами розгляду бізнес-плану та поданих документів у присутності особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність (за її згодою), та оформляється протоколом.

Особа, якій надали фінансову допомогу, повинна створити юридичну особу чи зареєструватися як ФОП протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення.

У разі наявності поважних причин (хвороба, смерть членів її сім'ї та родичів, догляд за хворою дитиною, відвідування закладів охорони здоров'я, судових та правоохоронних органів та ін), такий строк становить 60 календарних днів.

Фінансова допомога повертається однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання або достроково частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості. Строк повернення фінансової допомоги частинами відповідно до графіка не може перевищувати трьох календарних років з дати її отримання.

Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених особою податків, зборів (обов'язкових платежів) і ЄСВ протягом трьох років її отримання або за період з дати отримання такої допомоги до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди.

Фінансова допомога не повертається, якщо особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

  • за трирічний період з дати отримання фінансової допомоги або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди, сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) і єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;

  • у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки.

Рішення про неповернення фінансової допомоги приймається комісією.

Фінансова допомога не повертається в разі смерті особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність.

Сума фінансової допомоги не враховується під час обчислення середньомісячного сукупного доходу сім'ї (домогосподарства) для призначення всіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім'ї (домогосподарства).

 Малий бізнес потребує великих зусиль. LIGA360 допоможе тримати на контролі свою підприємницьку діяльність й економити час. Отримайте повну базу законодавства, контролюйте звітність та заборгованість перед державою. Перевіряйте постачальників і клієнтів. Спробуйте всі переваги LIGA360:Підприємець, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини