Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спадкування земельної ділянки, що знаходиться в оренді

Реклама

Бюро правової допомоги нагадує про важливі аспекти спадкування земельної ділянки. Часто трапляється так, що отримавши у спадок земельну ділянку, яку спадкодавець здавав в оренду, нові власники починають шукати можливість, щоб змінити орендаря, або змінити умови договору. На що потрібно звернути увагу спадкоємцям?

По-перше, спадкоємцям потрібно пам'ятати, що право власності на земельну ділянку в порядку спадкування переходить до них на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до законодавства, зміна власника земельної ділянки (орендодавця) не є підставою для припинення договору оренди землі.

До закінчення терміну оренди новий власник не має права в односторонньому порядку розірвати договір, крім випадку, коли в договорі оренди не прописано, що смерть орендодавця є підставою для припинення дії договору.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов'язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148-1 Земельного кодексу України.

Повідомлення повинно містити:

  • кадастровий номер (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки;

  • прізвище, ім'я, по батькові нового власника;

  • місце проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;

  • платіжні реквізити (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).

Повідомлення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку.

Неповідомлення орендодавцем про свої права на спадкове майно і ненадання орендодавцем необхідних платіжних реквізитів для виплати йому орендної плати, позбавляє орендаря можливості належним чином виконати своє зобов`язання за договором оренди, зокрема, сплатити орендну плату у встановлений договором строк. За  відсутності у орендаря даних про нового власника земельної ділянки, він не має фактичної можливості сплатити йому орендну плату, отже, не несе відповідальність за невиконання зобов`язання щодо її сплати.

Успадкувавши пай, спадкоємець приймає на себе не тільки право власності на нього, а й права і обов'язки, що виникли у спадкодавця за договором.

Після переоформлення права власності на земельну ділянку, спадкоємець може внести зміни в чинний договір оренди. Для зміни договору, новий власник землі має надати орендарю копію свідоцтва про право на спадщину, копію документів, що засвідчують особу нового власника земельної ділянки,  копію державного акта або виписку з Державного земельного кадастру. Підписавши додаткову угоду до договору, її обов'язково потрібно зареєструвати.

Орендна плата за користування земельною ділянкою має бути виплачена спадкоємцю у повному обсязі, відповідного до умов договору оренди, але тільки після переоформлення права власності на земельну ділянку. Якщо новий власник хоче внести зміни до пунктів про умови оренди (наприклад, орендної плати) до закінчення терміну дії старого договору, укладеного орендарем з попереднім власником, то це робиться в судовому порядку.

Захищайте свою землю від рейдерського захоплення. Для цього можна скористатися сервісом SMS-маяк, який повідомляє не тільки про зміни, які сталися, а й про спроби внести такі зміни до реєстру

Читайте також:

Хто зможе купувати землю в Україні з 1 липня

У Мін'юсті зазначили, що варто знати про договір оренди землі

Земельна реформа: що очікувати у 2021 році

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини