Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Механізми виведення банків з ринку змінять: проект прийнято за основу

Реклама

Рада прийняла за основу проект № 4546 Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів виведення банків з ринку та задоволення вимог кредиторів цих банків".

Документ визначає правові підстави для відшкодування шкоди (збитків) особою, якою заподіяно шкоду банку та кредиторам банку, а також особою, яка внаслідок таких дій отримала майнову вигоду.

Зміни дозволять Фонду гарантування вкладів набути статусу позивача у справі в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку та ініціювати цивільні, адміністративні, кримінальні чи арбітражні провадження про стягнення шкоди (збитків), заподіяної банку внаслідок націоналізації, експропріації майна, реквізиції, руйнування, шкоди або знецінення майна банку внаслідок воєнних дій, збройних конфліктів, громадських заворушень.

При цьому Фонд звільняється від сплати судового збору за подання позовів, предметом яких є стягнення шкоди (збитків) та відшкодування понесених витрат, пов'язаних із здійсненням тимчасової адміністрації або ліквідації банків.

Виконавча дирекція Фонду зможе приймати рішення:

  • про інвестування тимчасово вільних коштів банку, що ліквідується, в державні цінні папери (при умові достатності коштів для забезпечення ліквідаційної процедури),

  • щодо укладення та реалізації договорів про добровільне відшкодування шкоди (збитків) та/або мирових угод у справах про стягнення шкоди (збитків);

  • про організацію та здійснення заходів, спрямованих на виявлення та документування діянь, пов'язаних з неплатоспроможним банком або банком щодо якого було прийнято рішення про ліквідацію та осіб стосовно цього банку, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та/або банку шкоди (збитків) та/або якими прямо або опосередковано отримано майнову вигоду.

Власники істотної участі неплатоспроможного банку зобов'язані надати Фонду на його вимогу інформацію про все належне їм майно (активи) на дату та у строки, встановлені у вимозі Фонду.

Бажаєте дізнатись всю інформацію про конкурентів і партнерів? Отримайте повні дані з реєстрів завдяки IT-рішенню Liga360. Дізнавайтесь про керівників та бенефіціарів компаній, зміни видів діяльності в держреєстрі, про останні тендери та судові рішення. Спробуйте Liga360: Керівник вже зараз і будьте готовими до будь-яких ризиків з контрагентами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини