Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада попередньо схвалила розширення повноважень приватних виконавців

Реклама

Верховна Рада на засіданні 20 травня прийняла за основу три законопроекти щодо розширення повноважень приватних виконавців.

Проектом № 4330 пропонується надати приватним виконавцям повноваження щодо виконання рішень, за якими сума стягнення не перевищує 100 000 гривень або еквівалента суми в іноземній валюті з боржника, яким є державні та комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25 відсотків, та/або які фінансуються виключно за кошти державного або місцевого бюджету; юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону; діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена; щодо примусового виконання рішень адміністративних судів про стягнення адміністративних штрафів.

У змінах до КАСУ приватним виконавцям надається право звертатися до суду за роз'ясненням судового рішення, за відстроченням чи розстроченням виконання судового рішення тощо.

Законопроектом передбачається поступове зрівняння повноважень приватних та державних виконавців, тому пропонується запровадження таких змін з дня внесення до Єдиного реєстру приватних виконавців України відомостей про 1000 осіб, які розпочали діяльність приватного виконавця, але не пізніше 01 січня 2024 року.

Проектом № 4331 пропонується розширити повноваження приватних виконавців щодо примусового виконання ними постанов у справах про адміністративні правопорушення та встановити, що постанова про накладення адміністративного стягнення виконується не тільки уповноваженим на те органом, але й приватним виконавцем, зокрема, у разі несплати правопорушником штрафу у встановлений законом строк.

Відповідні зміни передбачається внести до статей 300, 308 Кодексу України про адміністративні правопорушень.

Законопроектом № 4532 пропонуються зміни до Митного кодексу, якими буде встановлено, що:

  • орган доходів і зборів, який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, виконує її самостійно або через орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця (а не самостійно або через державного виконавця, як передбачено чинною нормою);

  • у разі, якщо штраф не буде сплачено у строки, встановлені ст. 539 Митного кодексу, постанова органу доходів і зборів або суду (судді) надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, в установленому законом порядку (а не до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи порушника або за місцезнаходженням його майна, як передбачено чинною нормою).

Хочете перевірити що про вас пишуть ЗМІ? У LIGA360:Керівник можна налаштувати моніторинг ТОП-200 українських медіа. А ще користувачі системи отримують понад 50 цифрових інструментів для вирішення щоденних завдань. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини