Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування при ліквідації КІК: узагальнююча податкова консультація від Мінфіну

Реклама

Наказом Мінфіну від 14 травня № 265 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо оподаткування доходів фізичних осіб, одержаних від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи.

Консультація надає відповідь на низку запитань, зокрема, щодо оподаткування ПДФО і ВЗ доходів від ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи, отриманого фізичною особою за звітні періоди до 31 грудня 2020 року (включно), до 31 грудня 2021 року (включно) та починаючи з 1 січня 2022 року.

Документ роз'яснює, що доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) таких компаній у періоді з 1 січня до 31 грудня 2020 року (включно) платником податків - фізичною особою, яка належить до категорій осіб,  визначених пунктами 1 та 2 пункту 14 підрозділу 1 розділу XX Податкового Кодексу, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника ПДФО за 2020 звітний (податковий) рік. Зазначені доходи мають бути відображені у Податковій декларації про майновий стан і доходи за 2020 рік фізичної особи - одержувача доходу, однак не є об'єктом оподаткування ПДФО. Водночас такі доходи є об'єктом оподаткування військовим збором, а фізична особа - одержувач таких доходів не звільняється від нарахування на підставі зазначеної Податкової декларації, утримання та сплати (перерахування) збору до бюджету.

Роз'яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Також у консультації роз'яснюється, у якій формі мають бути отримані доходи внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи для цілей застосування положень Кодексу щодо їх звільнення від оподаткування, чи потрібно проводити оцінку активів чи аудит звітності іноземної юридичної особи, які документи необхідно подавати тощо

Керуєте компанією? Дізнайтеся більше про Liga360 та позбавте себе рутинних завдань. Перевіряйте надійність партнерів та захистіть свої об'єкти нерухомості від рейдерських захоплень. Отримуйте автоматичні сповіщення в Telegram про найважливіші новини. Обговорюйте ризики та можливості з командою. Щоб скористатися усіма перевагами Liga360 - отримайте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини