Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформлювати стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів

Реклама

Інспекторами праці Управління Держпраці у Вінницькій області, згідно з Планом заходів на 2021 рік щодо зниження рівня незадекларованої праці, продовжується інформаційно-роз'яснювальна робота щодо дотримання чинного трудового законодавства, у тому числі, про обов'язковість оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Під час проведення просвітницької роботи були виявлені типові помилки, які допускають роботодавці у відношеннях з найманими працівниками. А саме: прийняття на стажування працівника до початку оформлення з ним трудового договору.

Відповідно, інспекторами праці були надані роз'яснення, що згідно зі статтею 29 Закону «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час, мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за яким здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Типова форма договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів затверджена постановою Кабміну від 16 січня 2013 року № 20.

Коли чинним законодавством передбачається можливість стажування особи, є випадок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних. Так, відповідно до Порядку професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затвердженого наказом Мінсоцполітики України, МОН від 31.05.2013 р. №318/655, стажування - це підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов'язків за професією або на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця.

У всіх інших випадках - роботодавець зобов'язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку - з першого дня виконання ним трудової функції. Чинним трудовим законодавством не передбачено укладення між суб'єктом господарювання та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

Автоматизуйте свою договірну роботу з новим функціоналом LIGA360. Інструмент Contractum проаналізує текст ваших договорів, оцінить надійність сторін-підписантів та проінформує про наближення дат при виконанні умов договору. Встигніть першими отримати тест за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини