Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробникам сигарет готують нові правила виробництва та торгівлі

Реклама

Депутати підтримали за основу доопрацьований законопроект № 4358 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну".

У проекті пропонується розширити термінологію, змінити вимоги до виробництва, запровадити медичне попередження на упаковках трав'яних виробів для куріння, заборонити рекламу електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Зокрема, забороняється виробництво (крім виробництва для експорту), оптова та роздрібна торгівля та імпорт для реалізації на території України сигарет, в яких рівні викидів перевищують: нікотину - 1,0 мг, смоли - 10 мг, монооксиду вуглецю - 10 мг (зараз діють норми для нікотину 1,2 міліграма, смоли - 12 міліграмів) та тютюнових виробів, що містять вітаміни, кофеїн або таурин, добавки, що мають властивості робити викиди кольоровими тощо. Тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, упаковка, капсули, а також тютюну для перорального вживання.

Впроваджується заборона куріння (зокрема, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння) у приміщеннях підприємств, у приміщеннях готелів, гуртожитків, у таксі, на вокзалах.

Кожен виробник або імпортер тютюнових виробів зобов'язаний щорічно, не пізніше 1 лютого року, наступного за звітним, надавати в електронному вигляді звітність про інгредієнти та викиди.

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, в тому числі:

  • безоплатна роздача, у тому числі для маркетингових досліджень, обмін на будь-які інші товари;

  • пропонування або надання бонусів, премій, повернення готівкових коштів, права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, прямо або опосередковано пов'язаних з пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;

  • продаж пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння у наборі з будь-якими іншими товарами або послугами

  • надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони та інші заходи.

Забороняється спонсорство тютюну та пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, в тому числі:

  • спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм чи окремих осіб або спонсорство з використанням знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;

  • надання виробниками пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння або пов'язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності;

  • проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді, за прямої або опосередкованої фінансової підтримки виробників пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння або пов'язаних з ними організацій.

За порушення цих вимог будуть штрафувати на двадцять тисяч гривень, а за порушення вимог щодо звітності - на тридцять тисяч гривень.

За продаж тютюнових виробів, предметів, пов'язаних з їх вживанням, трав'яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років чи в упаковках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) - штраф одна тисяча гривень, а у разі повторного протягом року порушення - десять тисяч гривень.

У проекті відтерміновано на 2 роки набуття чинності норм щодо запровадження «медичних попереджень», а також на пів року відтерміновано запровадження заборон на використання пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння у громадських місцях.

Автоматизуйте свою договірну роботу з новим функціоналом LIGA360. Інструмент Contractum проаналізує текст ваших договорів, оцінить надійність сторін-підписантів та проінформує про наближення дат при виконанні умов договору. Встигніть першими отримати тест за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини