Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмова від медичних оглядів - підстава для відсторонення працівників від роботи

Реклама

Відмова або ухилення від обов`язкових медичних оглядів є підставою для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 27 травня 2021 року у справі № 229/5715/19.

Бажаєте автоматично перевіряти договори на помилки? Спробуйте функціонал CONTRACTUM у LIGA360. Він укаже неточності у структурі, сумах, реквізитах й нумерації. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз.

Обставини справи

Позивач звернувся до суду з позовом до ТОВ про скасування наказу про відсторонення від роботи та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Його було відсторонено від роботи через те, що він не пройшов медогляд.

Позиція ВС

ВС встановлено, що наказом позивача прийнято у порядку переведення до ТОВ на посаду слюсаря механозбірочних робіт 4 розряду Механозбірочного цеху по випуску управляючої гідравліки і секцій кріплень № 2.

У той же день ТОВ працівнику було видано направлення на обов'язковий попередній медичний огляд, оскільки роботи на вказаній посаді пов'язані із локальними напруженнями переважно м'язів рук і поперекового поясу відповідно до Наказу МОЗ України від 21 травня 2007 року № 246.

При цьому, пунктами 5.6, 5.7 Процедури організації та проведення медичних оглядів на ТОВ , введеної в дію наказом від 15 червня 2018 року № 36, встановлено, що обов'язковий попередній медичний огляд проводиться для робітників, зайнятих на тяжких роботах, роботах зі шкідливими умовами праці або роботах, що вимагають професійного відбору, для осіб у віці до 21 року. Попередній медичний огляд проводиться при прийомі на роботу, у разі переводу на іншу тяжку роботу, на роботу зі шкідливими факторами або роботу, що вимагає професійного відбору. Також попередній медичний огляд проводиться для робітників при прийомі на роботу при наявності у роботі шкідливих або небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу.

Разом із тим, протоколом № 2609/в від 25.05.2019 проведення досліджень важкості та напруженості праці слюсаря механозбірочних робіт механічноскладального цеха по виробництву керуючої гідравліки і секцій кріплень № 2 ТОВ визначено, що перевіркою виявлені перевищення нормативного значення по важкості трудового процесу.

Відмова або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, відповідно до статті 46 КЗпП є підставою для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини