Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення вимог фінмоніторингу адвокатами та нотаріусами: Мін'юст оновив процедуру розгляду справ

Реклама

Мін'юст наказом від 10.06.2021 № 2112/5 затвердив Порядок розгляду справ про порушення вимог законодавства, що регулює діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та застосування заходів впливу, а також Положення про Комісію з питань застосування заходів впливу.

Дія цього Порядку поширюється на: адвокатські бюро, адвокатські об'єднання та адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально; нотаріусів; суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги; осіб, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами.

Справи розглядатимуться за участю суб'єктів, що притягуються до відповідальності, а щодо юридичних осіб - за участі керівника та/або представника. Повноваження представника мають бути засвідчені довіреністю, оригінал або засвідчена копія якої долучається до матеріалів справи.

Мін'юст/територіальний орган Мін'юсту повідомляє суб'єкта про дату та час розгляду справи не пізніше ніж за 5 календарних днів до дати її розгляду поштою або на електронну пошту.

Повідомлення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення або доставляється нарочним з відміткою про отримання на копії повідомлення. У разі відправлення електронною поштою - з відміткою про отримання суб'єктом.

Нез'явлення суб'єкта та/або представника, якщо про дату розгляду справи вони були повідомлені у встановленому порядку, не може бути підставою для відкладення розгляду справи.

Перенести справу на іншу дату можна письмового повідомивши Мін'юст/територіальний орган про відсутність можливості бути присутнім при розгляді справи з поважних причин (хвороба, відрядження тощо) та клопотання про перенесення розгляду справи на іншу дату. До повідомлення додається відповідний документ.

Таке повідомлення повинно надійти не пізніше ніж за 2 робочих дні до початку розгляду відповідної справи.

За результатами розгляду справи Комісія приймає одне з таких рішень:

1) про застосування заходів впливу до суб'єкта;

2) про закриття провадження у справі.

Інформація про застосування до суб'єкта заходів впливу оприлюднюється на офіційному вебсайті Мін'юсту / територіального органу Мін'юсту та залишається доступною для перегляду не менше п'яти років з дня оприлюднення.

Не підлягає оприлюдненню інформація про:

  • персональні дані відсторонених від посад посадових осіб;

  • застосовані заходи впливу, якщо таке оприлюднення може мати негативний вплив, завдати шкоди та/або загрожувати стабільності фінансової системи чи може мати вплив на досудове розслідування та/або судове провадження (крім узагальненої за такими суб'єктами інформації без зазначення їх назв).

Комісія приймає рішення про застосування до суб'єкта таких заходів впливу:

1) про винесення письмового застереження суб'єкту;

2) про підготовку подання до відповідного органу, який має право прийняти рішення про анулювання ліцензії/свідоцтва та/або інших документів, що надають право на здійснення діяльності, з провадженням якої в особи виникає статус суб'єкта, у встановленому законодавством порядку;

3) про покладення на суб'єкта обов'язку відсторонити від роботи посадову особу такого суб'єкта;

4) про накладення штрафу на суб'єкта;

5) про укладення Мін'юстом / територіальним органом Мін'юсту письмової угоди із суб'єктом, за якою суб'єкт зобов'язується сплатити визначене грошове зобов'язання та вжити заходів для усунення та/або недопущення в подальшій діяльності порушень вимог законодавства у сфері запобігання та протидії, забезпечити підвищення ефективності функціонування та/або адекватності системи управління ризиками тощо (далі - угода про врегулювання наслідків вчинення порушення законодавства у сфері запобігання та протидії).

За одне порушення Комісія не може застосувати до суб'єкта більше одного заходу впливу.

Адвокатам НААУ доступні ІТ-інструменти для договірної роботи. З новинками LIGA360:Адвокат НААУ ви зможете автоматично перевіряти помилки й структуру договорів, відповідність умов, штрафні санкції та ін. Замовляйте доступ у своїй системі LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини