Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 6 липня має запрацювати система автоматизованого арешту коштів на рахунках боржників

Реклама

Кошти на банківських рахунках боржників тепер арештовуватимуть не лише за борги по аліментах, а з 6 липня запроваджується автоматизований арешт коштів боржників. Відповідний наказ № 1061/5 було прийнято Мін'юстом 23 березня 2021 року. Про це раніше розповіли у Мін'юсті.

Про що взагалі йдеться?

Якщо хтось заборгував вам кошти (в тому числі аліменти на утримання дитини) - спочатку ви маєте довести це у суді. Якщо маючи на руках відповідне рішення Феміди ви все одно так і не можете домогтись у боржника повернення коштів - до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть домогтися списання грошей з банківських рахунків боржника. Саме процедуру взаємодії між виконавцями та банками і було спрощено.

Що зміниться?

Перш за все, ще у лютому вдалося домогтися змін до Правил розкриття банківської таємниці. Нацбанк зобов'язав установи надати інформацію про реквізити рахунків боржника та суму коштів на них на вимогу виконавця.

Але сама процедура отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб так і залишалась доволі тривалою, допоки Мін'юст не ухвалив відповідні зміни до наказу, що передбачають запровадження електронної взаємодії між виконавцями і банками, а не тільки поштовим зв'язком.

Для цього використовуватимуть вже апробовану Автоматизовану систему виконавчого провадження (АСВП). Тобто, тепер ця система працюватиме не лише по автоматизованому арешту коштів, а й по отриманню виконавцями інформації про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.

Для впровадження системи було три місяці й вона має запрацювати вже з 6 липня 2021 року.

Як саме відбуватиметься процедура автоматизованого арешту коштів боржників - дивіться у інфографіці

Що зміниться для самих громадян?

Якщо ви боржник - для вас оновлена модель автоматизованого арешту коштів не надто добра новина, адже відтепер набагато більше шансів, що виконавець знайде кошти на ваших рахунках та арештує необхідну суму.

Якщо ж винні не ви, а вам - для вас це однозначно добра новина, адже ви зможете швидше втілити рішення суду та стягнути кошти з боржника.

Які є нюанси?

Для того, щоб в автоматизованому режимі здійснювати не лише арешт, а й списання коштів на рахунках боржника, важливо, щоб усі банківські установи підключились до системи автоматизованого арешту.

Детальніше про нову модель автоматизованого арешту коштів розповів Олександр Олійник, Директор Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції України, к. ю. н. , заслужений юрист України.

Який максимум дозволено стягувати із заробітної плати, стипендії, пенсії та інших соціальних виплат?

Законодавством визначено, що розмір відрахувань із таких доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно, із заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості:

  • у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю особи, у зв'язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, - 50 %;

  • за іншими видами стягнень, якщо інше не передбачено законом, - 20%.

З пенсії може бути відраховано:

  • не більш як 50% її розміру на утримання членів сім'ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках;

  • за іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20% пенсії.

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50% заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами.

Це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини