Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Батько тепер може взяти відпустку при народженні дитини: затверджено Порядок

Реклама

Уряд на черговому засіданні затвердив Порядок надання 14-денної відпустки при народженні дитини для чоловіків та інших членів сім'ї. Про це повідомляє Урядовий портал.

Так, до числа осіб, які мають право на таку відпустку, належать:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;

  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

Оплачувана відпустка тривалістю до 14 календарних днів надається одноразово, але не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Така відпустка не підлягає грошовій компенсації та не може бути поділена на частини.

Також Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки («одинока мати», «одинокий батько», «інший повнолітній родич дитини») та визначено перелік документів для кожної категорії осіб.

Текст документа буде оприлюднено найближчим часом.

Нагадаємо, що 15 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною», що усунув законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини