Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За перші два дні перевірок Держпраці виявлено 240 неоформлених працівників

Реклама

У ДПС зазначають, що у перші два дні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 152 інспекційні відвідування та виявлено 240 працівників, допущених до роботи без трудових договорів.

“В першому півріччі 2021 року була проведена масштабна інформаційна кампанія про переваги офіційного працевлаштування та ризики неформальних трудових відносин. В результаті цієї кампанії було офіційно оформлено майже 57 тис. працівників. Проте, на жаль, не всі роботодавці відреагували та продовжують використовувати незадекларовану працю, тим самим порушуючі базові соціально-трудові права працівників. З липня почалися перевірки. Інспекції відбудуться тільки у компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків використовувати незадекларовану працю. За перші два дні перевірок виявлено 240 неформальних працівників у рамках 152 розпочатих інспекції», - зазначила заступниця Міністра економіки України Світлана Глущенко.

Так, за словами заступниці Міністра для визначення роботодавців, які мають найбільший ризик використання незадекларованої праці, Податкова служба України та Держпраці використовують низку критеріїв, зокрема:

- невідповідність кількості співробітників об'єму виробництва (наданих послуг, виконаних робіт);

- наявність фактів порушень порядку оформлення трудових відносин, виявлених під час перевірок ДПС;

- невідповідність кількості об'єктів оподаткування до кількості найманих працівників;

- невідповідність кількості одночасно працюючих РРО кількості співробітників;

- відсутність найманих працівників у платників об'єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання, реалізацію підакцизних товарів.

Варто наголосити, що санкції за порушення законодавства про працю складають 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 тис. грн. Водночас вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 тис. грн.

Нагадаємо, що з 1 липня у співпраці з Державною податковою службою України розпочалися інспекції Держпраці з метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин. Заходи відбуватимуться відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік.

Підготуватися до перевірок допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Він містить практичні рекомендації щодо підготовки до перевірок та докладні алгоритми дій для співробітників підприємства. Ви зможете швидко знайти необхідну інформацію в екстреній ситуації та заздалегідь ознайомитися з інформацією про перевірки й підготуватися до зустрічі. Скористайтеся тестовим доступом до систем ЛІГА:ЗАКОН.

Як діяти в різноманітних ситуаціях для бізнесу та при перевірках контролюючих органів - дізнавайтесь у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних робочих завданнях та убезпечить від ризиків. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини