Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують запровадити всеукраїнський кешбек за безготівкові розрахунки

Реклама

В Україні можуть встановити граничний розмір ставки міжбанківської комісії інтерчейндж та впровадити механізм безумовного зменшення суми списання коштів, які підлягають сплаті за товари, роботи, послуги при безготівкових розрахунках.

Відповідний законопроект № 5734-2 зареєстровано у ВР.

Зокрема, пропонується у Законі України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" встановити, що розмір комісійної винагороди інтерчейндж не може перевищувати 2% суми відповідної платіжної операції.

Торговець зобов'язаний заохочувати користувача до використання електронного платіжного засобу шляхом зменшення на 0,1% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови здійснення користувачем оплати з використанням платіжної картки. Зменшення списання забезпечується автоматично платіжними організаціями платіжних систем.

За перевищення встановлених законом граничних розмірів комісійної винагороди інтерчейндж будуть застосовуватися заходи впливу (санкції) у виді штрафу у розмірі 500 нмдг (8500 грн) (за кожен факт такого порушення).

У Законі України "Про платіжні послуги" передбачити, що з 1 січня 2025 року розмір інтерчейнджу не може перевищувати 0,8% суми операції, здійсненої з використанням дебетової платіжної картки, та 1,2% суми операції, здійсненої з використанням кредитної платіжної картки.

Торговець зобов'язаний заохочувати користувача до використання платіжних карток шляхом зменшення на 1,2% суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови здійснення користувачем оплати з використанням дебетової платіжної картки, та 0,8% суми операції, здійсненої з використанням кредитної платіжної картки. Зменшення списання забезпечується автоматично операторами платіжних систем.

До 1 січня 2025 року, встановити, що розмір комісійної винагороди інтерчейндж, не може перевищувати:

з дня введення в дію цього Закону до 31 грудня 2022 року - 1,8% суми операції;

з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року - 1,6% суми операції;

з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року - 1,4% суми операції.

Тимчасово, до 1 січня 2025 року, встановити, що торговець зобов'язаний заохочувати користувача до використання платіжних карток шляхом зменшення суми фактичного списання коштів з користувача на користь торговця за конкретною платіжною операцією з оплати товарів, робіт, послуг торговця за умови здійснення користувачем оплати з використанням:

з дня введення в дію цього Закону до 31 грудня 2022 року - на 0,2%;

з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року - на 0,4%;

з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року - на 0,6%.

Хочете керувати бізнесом з єдиної платформи? Це можливо з LIGA360: Керівник. У системі доступно все законодавство, новини, чати та інструменти моніторингу. Оцініть потужності LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини