Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОП на загальній системі зобов'язаний вести облік доходів і витрат

Реклама

У ДПС відповіли, за якою формою та у якому вигляді ФОП на загальній системі оподаткування зобов'язані вести облік доходів та витрат.

Відповідно до п. 177.10 ст. 177 Податкового кодексу фізичні особи - підприємці зобов'язані вести облік доходів і витрат.

Типова форма обліку та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 №261.

Записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати здійснюються на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати.

Облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету.

У паперовому вигляді: самозайнята особа зобов'язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

Податківці також відзначили, що разі прийняття рішення ФОП вести облік за типовою формою на паперових носіях, у ПКУ відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

У електронному вигляді: самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку через електронний кабінет.

Засобами електронного кабінету: самозайнята особа зобов'язана отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа, сформований кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді. Після отримання самозайнятою особою кваліфікованого сертифіката відкритого ключа така особа здійснює операції з ведення обліку доходів і витрат відповідно до ПКУ безкоштовно.

У типовій формі, яка ведеться в електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету, допускається виправлення помилок або коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від'ємне або позитивне значення.

З IT-рішенням LIGA360:Підприємець ви отримаєте зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

Читайте також: У ДПС відповіли, чи може ФОП включити ЄСВ до складу витрат

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини