Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано проекти про реформу державного нагляду і контролю

Реклама

У Раді зареєстровано законопроекти № 5837 та № 5838 щодо перезавантаження системи перевірок бізнесу.

Урядовий портал повідомляє, що документами передбачається ціла низка інновацій спрямованих на зменшення адміністративного навантаження на бізнес, зокрема, перебудова інспекційної системи з карально - репресивної (перевірка - санкція) на превентивну (попереджувально - консультативну) та переорієнтування всіх органів державного нагляду на ризик-орієнтований підхід при плануванні перевірок підприємців. Цей підхід передбачає: чим нижчий ступінь ризику діяльності суб'єкта, тим рідше його перевірятимуть та тим меншим буде строк проведення перевірки.

Планується запровадження:

- добровільного аудиту компанії. Тобто підприємство зможе самостійно ініціювати аудит щодо себе. У разі виявлення порушень санкції не застосовуватимуться, а в разі позитивного висновку - частота планових перевірок зменшиться.

- страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців. У разі укладення договору страхування цивільної відповідальності компанії із середнім та незначним ступенем ризику будуть перевірятися рідше.

Крім того, планується обмежити строк для здійснення позапланового заходу з метою перевірки виконання вимог припису: не раніше від останньої дати для усунення порушення, зазначеного у приписі або в іншому розпорядчому документі, та не пізніше як через два місяці від цієї дати. А для підвищення об'єктивності та прозорості розгляду скарг підприємців будуть створені громадські Ради з питань державного нагляду при органах контролю.

Цифровізація та автоматизація обробки даних також сприятиме прозорості та законності усіх процесів, пов'язаних із проведенням заходів контролю. Зокрема, створюється можливість здійснювати заходи державного нагляду та обмін документами в електронній формі. До того ж взаємодія з органами контролю відбуватиметься через безкоштовний зручний е-кабінет: закріплюється можливість подання скарги та можливість відмовитися від комплексного планового заходу через е-систему.

До КпАП також планується внести зміни, зокрема, плануєтся у п'ять разів збільшити штрафи за порушення порядку здійснення державного нагляду (контролю) для посадових осіб з 50-100 (850-1700 грн) до 250 - 500 нмдг (4250 - 8500 грн).

Дізнатися, чи не потрапила ваша компанія в графік планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте Liga360:Керівник вже зараз і будьте готові до будь-яких ризиків.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини