Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк України підвищив облікову ставку

Реклама

Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8,5% річних. Також регуляр припиняє використання антикризових монетарних заходів з початку IV кварталу.

Нагадаємо, 22 липня облікову ставку було встановлено на рівні 8% річних.

У липні 2021 року споживчі ціни зросли на 10,2% у річному вимірі, що відповідало останньому макроекономічному прогнозу. За попередніми оцінками Національного банку, у серпні інфляція і далі прискорювалася.

За очікуваннями Національного банку, протягом вересня-жовтня інфляція залишатиметься в діапазоні 10-11%, а в останні місяці року сповільниться нижче 10%. У наступному році зниження темпів інфляції триватиме - вона поступово повернеться до цілі 5%. 

Основним припущенням, яке Правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

Отримання Україною 2,7 млрд дол. США в межах розподілу спеціальних прав запозичень (СПЗ) МВФ спростило фінансування бюджетних потреб у короткостроковій перспективі, зокрема виплат за зовнішніми зобов'язаннями. Водночас продовження співпраці з МВФ за чинною програмою stand-by є необхідним для підтримки макрофінансової стабільності в наступні роки. 

Крім того, як анонсувалося раніше, затверджено згортання антикризових монетарних заходів, а саме припинення проведення тендерів з довгострокового рефінансування та аукціонів своп процентної ставки з початку IV кварталу 2021 року.

Для підвищення ефективності монетарної трансмісії Національний банк також продовжив нормалізацію дизайну монетарної політики. Так, з 1 жовтня строковість операцій з надання кредитів рефінансування скорочено з 90 до 30 днів. 

Уникайте фінансових ризиків при укладанні договорів. Спробуйте новий функціонал Contractum в LIGA360: Юрист. У системі можна перевірити приховані платежі за контрактом, пересвідчитися що штрафи та неустойки вказані згідно домовленостей. Замовте тестовий доступ прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини