Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДАБІ офіційно ліквідовано

Реклама

Кабмін ухвалив рішення про старт роботи Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). ДАБІ офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено. Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.  

Реформа містобудівної галузі базується на трьох основних принципах - децентралізації, цифровізації та відповідальності. Щодо адміністративної та кримінальної відповідальності - відповідний законопроект № 5877 вже зареєстровано у Верховній Раді.

Відбір кандидатів на посади в ДІАМ був здійснений разом з НАБУ та НАЗК. Кожного претендента перевірили на доброчесність та толерантність до корупції. У майбутньому також буде впроваджено механізми для належного контролю за прозорістю роботи впродовж усього часу їх роботи та боротьби з корупцією в галузі загалом. 

Олексій Чернишов у своєму Facebook повідомив, що ДІАМ запрацює з 16 вересня. Він відзначив, що цей орган не заміна ДАБІ, а повноцінно новий орган з відмінною структурою, повноваженнями, а головне - принципами роботи.

ДІАМ це:

- абсолютно новий професійний склад співробітників;

- мінімізовано людський фактор у роботі;

- відкритість перед учасниками будівельного ринку;

- цифровізація процесу отримання дозволів, що нівелює корупційні ризики;

- у ДІАМ рішення про необхідність проведення перевірок прийматиме не чиновник, а система.

Два перші етапи реформування вже пройдені, попереду останній - це максимальна цифровізація та посилення відповідальності - адміністративної та кримінальної. Вона передбачена у трьох ключових законопроєктах - 5877 та 5655, 5656, усі вони будуть розглянуті найближчим часом.

Результатом роботи має стати відновлення довіри громадськості та бізнесу до державної інституції в цій галузі та створення сприятливих умов для інвестицій.

Дізнатися більше про Державну інспекцію архітектури та містобудування допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Він містить практичні рекомендації щодо підготовки до перевірок та докладні алгоритми дій для співробітників підприємства. Ви зможете знайти інформацію про види перевірок, як вони відбуваються та штрафні санкції. Скористайтеся тестовим доступом до систем ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини