Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

На митниці можуть перестати конфіскувати товари при певних порушеннях: законопроєкт

Реклама

14 вересня у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 6051 про внесення змін до Митного кодексу щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил.

Зазначено що проект розроблено з метою приведення положень статті 471 Митного кодексу України у відповідність із Рішенням Конституційного Суду України від 21.07.2021 № 3-р(II)/2021 та врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності громадян за порушення встановленого Митним кодексом України та іншими актами законодавства України порядку переміщення товарів через митний кордон України.

Крім того, проект направлений на врегулювання процедури компромісу у справах про порушення митних правил шляхом встановлення можливості поміщення товарів, транспортних засобів - безпосередніх предметів порушення митних правил у митні режими імпорту або експорту з дотриманням заходів тарифного та нетарифного регулювання.

Проектом Закону вносяться зміни до Митного кодексу України, якими пропонується:

1) встановити, що початок проходження (проїзду транспортними засобами особистого користування) громадянином каналом, позначеним символами зеленого кольору («зелений коридор»), є декларуванням шляхом вчинення дій цим громадянином про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території;

2) привести положення статті 471 Митного кодексу України у відповідність із Рішенням Конституційного Суду України від 21.07.2021 №3-р(II)/2021, шляхом встановлення адміністративної відповідальності за недекларування товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України. При цьому, авторами пропонується передбачити накладення лише штрафу на осіб, які притягуються до відповідальності за недекларування валютних цінностей або товарів (крім обмежених та/або заборонених до переміщення через митний кордон України), та штрафу і альтернативної конфіскації - на осіб, які притягуються до відповідальності за недекларування товарів обмежених та/або заборонених до переміщення через митний кордон України;

3) у зв'язку із встановленням адміністративної відповідальності за недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон громадянами, та змінами у статті 471 Митного кодексу України, внести відповідні зміни до статей 472, 511, 522 Кодексу;

4) встановити можливість в разі укладення мирової угоди між особою, що притягується до адміністративної відповідальності, та митним органом відповідно до статті 521 Митного кодексу України поміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил у митні режими імпорту або експорту з обов'язковим дотриманням заходів тарифного та нетарифного регулювання, в тому числі сплатою належних митних платежів, та за умови внесення до державного бюджету коштів в розмірі, що дорівнює сумі штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті, із застосуванням коефіцієнту 1,3.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини