Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трудове законодавство планують оновити: три законопроекти пройшли перше читання

Реклама

Депутати підтримали за основу низку законопроектів щодо змін до трудового законодавства.

1. Законопроект № 5388 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин", яким пропонуються змінити процедуру укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу.

Проектом пропонується внести до КЗпП положення про додаткові умови трудового договору, зокрема, що працівник та роботодавець можуть передбачити додаткові права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці, умови припинення договору, в тому числі дострокового.

Також буде встановлено, що трудовий договір може бути безстроковим та строковим, що укладається на визначений строк, але не більше ніж на п'ять років.

Строковий трудовий договір укладається лише у передбачених законодавством випадках, наприклад, для заміщення тимчасово відсутнього працівника, для виконання невідкладних робіт із запобігання або ліквідації наслідків стихійного лиха, у зв'язку з обранням на визначений строк до складу виборного органу, з працівниками патронатної служби, з творчими працівниками засобів масової інформації, організацій кінематографії, театрів, концертних організацій, за ініціативою працівника тощо

Роботодавець зобов'язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, які передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору.

Новою підставою звільнення працівника з ініціативи власника буде припинення повноважень посадових осіб юридичних осіб, що діють на основі приватної власності.

Правила трудового розпорядку та графіки змінності та відпусток складатимуться на розсуд роботодавця. Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни), перерви, вихідних (крім неділі), встановлюватиметься у трудовому договорі. Конкретний період та порядок надання щорічних відпусток узгоджується між працівником і роботодавцем.

Бажаєте дізнатись, що про компанію думають кандидати на роботу? Налаштуйте моніторинг всіх видів ЗМІ, включно з сайтами відгуків та пошуку роботи. Більше за посиланням.

2. Законопроект № 5161 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості", яким пропонується запровадити трудовий договір з нефіксованим робочим часом.

Власник або уповноважений ним орган самостійно визначтиме необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та в передбачений трудовим договором строк погоджуватиме з працівником режим роботи та тривалість робочого часу. При цьому повинні бути дотримані вимоги законодавства щодо тривалості робочого часу та часу відпочинку.

Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного власника або уповноваженого ним органу не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей власник або уповноважений ним орган.

Заробітна плата виплачуватиметься за фактично відпрацьований час або за фактично виконану роботу.

Мінімальна тривалість робочого часу протягом календарного місяця - 32 години.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

3. Законопроект № 5266 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників", яким пропонується оновити законодавство про колективні договори.

Проектом пропонується:

  • дозволити укладати колективний договір фізичними особами, які використовують найману працю;

  • зобов'язати роботодавця ознайомлювати працівника з текстом колективного договору, змінами до нього, забезпечити безперешкодний доступ до тексту договору, можливість його копіювання, обов'язок сторін колективної угоди інформувати про її укладення та внесення до неї змін безпосередньо заінтересованих у цьому суб'єктів;

  • встановити відповідальність за ненадання інформації працівнику про укладення колективного договору та внесення до нього змін - штраф до 10 НМДГ (170 грн) та дисциплінарна відповідальність;

  • встановити строк дії умов колективного договору не більше року в разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Колективний договір зберігає чинність протягом усього строку проведення ліквідації роботодавця;

  • встановити зобов'язання для роботодавців надавати повідомлення щодо запланованого масового звільнення профспілковому представнику. Масовим звільненням також вважатиметься вивільнення 30 і більше працівників у роботодавця з чисельністю працівників від 301 до 1000 та 3 і більше відсотків з чисельністю працівників від 1001 і більше.

Крім цього, у чинне законодавство включаються норми, зокрема щодо недопущення дискримінації в оголошеннях з працевлаштування, а також надання права особам, що зазнали дискримінації звернутися до суду із заявою про відновлення порушених прав, відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Зокрема, забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів. На вимогу особи, якій відмовлено в прийнятті на роботу, роботодавець зобов'язаний письмово повідомити про причину такої відмови.

Забороняється в рекламі про вакансії висувати вимоги за ознаками раси, кольору шкіри, віку, статі, стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сексуальної орієнтації, політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших громадських об'єднаннях, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

Слідкуєте за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360:HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Бізнесу готують зміни трудового законодавства

Новації трудового законодавства: як проекти №5388 і №5371 змінять життя бізнесу

Без правил внутрішнього трудового розпорядку та графіку відпусток: проект змін до КЗпП

Посилення захисту прав працівників: що пропонує урядовий проект № 5266

Готується реформа оподаткування заробітних плат

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини