Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кошти на рахунку у банку не завжди можна вважати доходом особи: позиція ВС

Реклама

Визначальною ознакою доходу платника податку є фактичне отримання такого доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі та приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 24 вересня 2021 року у справі № 813/4092/17.

Як швидко знаходити судові справи? У LIGA360 є більше 20 фільтрів для пошуку. Інстанції, регіони, імена суддів, форми судочинства - укажіть параметри що цікавлять саме вас. Замовляйте тест-драйв прямо зараз.

Обставини справи

Позовні вимоги обґрунтовані протиправністю спірних податкових повідомлень-рішень з тих підстав, що грошові кошти, які є предметом договору дарування, фактично не отримувались позивачем у зв'язку із введенням банком тимчасової адміністрації та укладенням договору про розірвання договору дарування.

Позивач просив скасувати податковы повідомлення-рішення та визнати їх протиправними.

Позиція ВС

Частиною другою статті 724 ЦК передбачено, що обдаровуваний має право у будь-який час до прийняття дарунка на підставі договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому відмовитися від нього.

Згідно з частиною п'ятою статті 727 ЦК у разі розірвання договору дарування обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

Відповідно до частини першої статті 316 ЦК правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно з частинами першою та другою статті 319 ЦК власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Як було встановлено судами попередніх інстанцій, ураховуючи зібрані у справі докази, договір дарування як такий не був реалізований, позивач не вступила у фактичне володіння коштами, оскільки такі залишалися на рахунку дарувальника, не були їй передані у встановленому порядку й відповідно, у свою чергу, не могли бути поверненими останньому, а відтак відсутні й підстави для визначення позивачу податку з отриманого нею доходу у вигляді подарунку на частину банківського вкладу, в дійсності якого вона не отримувала. При цьому врахували, що визначальною ознакою доходу платника податку є фактичне отримання такого доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі та приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку.

Таким чином, висновок судів першої та апеляційної інстанцій про неправомірність покладення контролюючим органом на позивача обов'язку щодо подання декларації про доходи та майновий стан за 2015 рік; сплати податку на доходи фізичних осіб, а також військового збору ґрунтується на правильному застосуванні норм матеріального права, а відтак податкові повідомлення-рішення від 28.08.2017 є протиправними та підлягають скасуванню.

Не пропустіть важливих змін щодо ваших договорів. Налаштуйте розширений моніторинг сторін з функціоналом CONTRACTUM у LIGA360. Отримуйте сповіщення про зміни у ЄДР, перевірки, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини