Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено проект нових правил перевірок Держпраці

Реклама

СПО об'єднань профспілок оприлюднило для обговорення проект, яким врегульовується механізм здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд м. Києва рішенням від 28 квітня 2021 року у справі № 640/17424/19 визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року N 823 "Про порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю".

Проектом пропонується затвердити:

Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;

Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

За порушення законодавства про працю та зайнятість населення окрім штрафу застосовуватиму попередження.

Попередження за порушення законодавства про працю до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками единого податку I - III груп, застосовується уповноваженими посадовими особами на підставі:

  • акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю;

  • акта перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Рішення про застосування попередження приймається протягом десяти робочих днів з дня, що настає за днем одержання документів та надсилається роботодавцю протягом трьох днів з дня його прийняття, про що робиться відповідна позначка в матеріалах справи.

Заходи державного контролю за додержанням законодавства про працю здійснюватимуться з питань:

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю більш як за один місяць, які проводяться у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань;

- виявлення неоформлених трудових відносин, які проводяться у формі інспекційних відвідувань;

- охорони праці, про порушення, яке спричинило шкоду чи могло створити загрозу життю чи здоров'ю працівника внаслідок експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки та/або виконання робіт підвищеної небезпеки, які проводяться у формі інспекційних відвідувань.

Невиїзні інспектування з питань порушення строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю більш як за один місяць, можуть проводитись без виїзду за місцезнаходженням об'єкта відвідування на підставі наданих ним документів та пояснень. У такому разі, надання об'єкту контролю направлення, обмін документами, що складаються у ході та за результатами невиїзного інспектування, та поясненнями, що підтверджують чи спростовують наявність порушень, може здійснюватися у тому числі в електронній формі з накладенням удосконаленого електронного підпису (далі - УЕП) або кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП).

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини