Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безпечний кіберпростір неможливий без взаємодії влади і бізнесу: у Києві пройшов IV Міжнародний форум з кібербезпеки

3 листопада 2021, 17:29
290
0
Реклама

Майже кожні 40 секунд хакери атакують сайти органів державної влади у світі, а за останні п'ять років кількість кібератак збільшилась більш, ніж на 10%. Але найбільше страждає приватний бізнес, - стверджували експерти під час четвертого Міжнародного форуму «Кібербезпека - захистимо бізнес, захистимо державу».

Представники влади, бізнесу та громадськості - близько тисячі учасників та 30 спікерів зібрались, щоб ознайомитись з потенціалом України в сфері кібербезпеки, обмінятись досвідом і актуальною інформацією для більш ефективної взаємодії бізнес-влада як однієї з основних складових цифрового перетворення держави.

Форум проходив в рамках Місяця кібербезпеки та був присвячений питанням державно-приватної взаємодії у розбудові безпечного кіберпростору в Україні. У чотирьох секціях форуму говорили про питання кіберстійкості як основи безперервності бізнесу, побудову систем кіберзахисту в контексті вимог українського законодавства, управління ризиками в сучасній організації. Також учасники торкнулися тем сучасних безпекових технологій, стандартів захисту інформаційних систем, кібербезпеки в період COVID-19 та після.

Створення державою і бізнесом єдиної системи захисту дасть можливість сформувати колективний імунітет від кібератак - вважає Голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь. За його словами, фахівці Держспецзв'язку відзначають постійний приріст кіберінцидентів та кібератак на 10-12 відсотків кожного кварталу. Для кіберзловмисників не існує кордонів і різниці між державними чи приватними структурами. Тому створення дієвої системи кіберзахисту - це спільне завдання держави та бізнесу.

Відкриваючи форум, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що основною ціллю кібератак є приватний сектор, де відточуються інструменти нападу і «за вже готовими алгоритмами у подальшому атакуються й державні органи». Тому стале функціонування критичної інфраструктури залежить від ефективного державно-приватного партнерства та налагодженої взаємодії всіх стейкхолдерів.

«Ми плануємо запустити спільний майданчик для обміну інформацією, тож важливо при виявленні кіберзагрози не залишати її у таємниці у своїй організації, а ділитись технічними характеристиками», - сказав він.

Організаторами форуму традиційно є Торгово-промислова палата України, Державна служба захисту зв'язку та інформації, CIS Events Group Ukraine, за підтримки РНБО, Національного координаційного центру кібербезпеки України та Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

«Місячник кібербезпеки в цьому році пройшов під гаслом «Зроби свій внесок у розвиток кібербезпеки і будь кіберрозумнішим». Тому цього року ми надали роль популяризації знань, умінь, навичок в дітей, учнівської і студентської молоді і широкого загалу. Цьому сприяло те, що ініціатива Торгово-промислової палати проведення Місяця кібербезпеки на загальнонаціональному рівні була підтримана Указом Президента і затверджена в Стратегії кібербезпеки України», - наголосив віце-президент Київської торгово-промислової палати, голова Антикризового центру кіберзахисту бізнесу при ТПП України Володимир Коляденко.

Україна накопичила великий досвід у сфері захисту інформації, адже за статистикою є однією з популярних країн для хакерських атак. Учасники Форуму напрацювали алгоритми швидкої адаптації до нових реалій, стратегії та ухвалення необхідних рішень для захисту від загроз із мережі.

Президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков заявив, що ТПП України виступає з ініціативою в рамках державно-приватного партнерства створити Національну платформу «Кібер SOS», основним завданням якої буде допомога постраждалим від кібернападів і шахрайства.

Паралельно із виступами спікерів проходила національна виставка «Кібербезпека 2021», де десятки кращих компаній галузі кіберзахисту продемонстрували свої останні рішення та нові розробки програмного забезпечення. Крім цього, проходили кіберспортивні змагання по дисципліні CS:GO (Counter-Strike:Global Offensive) серед представників спільноти, студентства, приватного та державного секторів під назвою «Кібергерої».

Служби безпеки контролюють інформацію та ризики на ІТ-платформі LIGA360. Це єдиний простір для роботи департаменту, що дозволить ділитися документами, досьє компаній, новинами та спільно обговорювати ризики. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для служби безпеки вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини