Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Облік товарних запасів: як ФОПу вносити перший запис у Форму

Реклама

ДПС роз'яснює, що Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496, визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, як зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Пунктом 1 розд. II Порядку № 496 встановлено, що облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

Відповідно до п. 5 розд. II Порядку № 496 для ФОП, в яких виникає обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів, перший запис, що вноситься ФОП до Форми обліку, має відображати інформацію про залишки товарів, наявних у такої ФОП на дату набуття ним обов'язку щодо ведення обліку товарних запасів.

Такий запис вноситься до Форми обліку на підставі самостійно складеного ФОП документа щодо опису залишків товарів у такому порядку:

  • графа 1 - цифра "1";

  • графа 2 - дата внесення запису;

  • графа 3 - опис залишку товарів на початок обліку;

  • графа 4 - дата складання опису залишку товарів на початок обліку;

  • графа 5 - цифра "1";

  • графа 7 - загальна вартість товару відповідно до опису залишку товарів на початок обліку;

  • графи 6, 8, 9 - не заповнюються.

Перший запис про залишки товарів до Форми обліку не вноситься, якщо у ФОП, в яких виникає обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів, відсутні залишки товарів на дату виникнення такого обов'язку.

Нагадаємо, з 26 листопада набувають чинності нові правила обліку товарних запасів для ФОП

Як економити час на підготовці звітності? З IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Детальніше

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини