Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає владу не приймати законопроєкт № 5600 як Закон

Реклама

Федерація роботодавців України висловлює глибоке занепокоєння щодо критичних ризиків для розвитку бізнесу, інвестиційного клімату та економічного розвитку в цілому, пов'язаних із можливим поверненням до розгляду та прийняттям проєкту Закону № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

18 листопада Верховна Рада України ухвалила рішення про зняття з розгляду проекту Закону № 5600. ФРУ та інші загальнонаціональні об'єднання бізнесу неодноразово звертались до Уряду і Парламенту стосовно доопрацювання найбільш негативних для бізнесу положень законопроєкту № 5600, які посилять тиск на легальний бізнес та створюватимуть передумови для тінізації підприємницької діяльності.

Роботодавці не погоджуються із неврахуванням більшості пропозицій українського бізнесу, насамперед - виробників, щодо ключових відверто фіскальних, але малоефективних положень законопроєкту.

Допоможіть нам стати кращими. Беріть учать в опитуванні читачів за посиланням

Більше ніж неприємною несподіванкою для бізнесу, що працює в Україні, стало включення до Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ декларації намірів Уряду щодо прийняття основних положень законопроєкту № 5600.

Переконані, що взяття таких зобов'язань країною без спроб пошуку консенсусу щодо балансу інтересів бізнесу і держави не сприятиме сприйняттю суспільством й інших чутливих законодавчих змін, які опрацьовуються Урядом та Парламентом.

Серед основних новел законопроєкту, на доопрацюванні яких наполягає бізнес є:

- скорочення терміну на включення сум ПДВ до податкового кредиту за зареєстрованими податковими накладними з 1095 до 180 календарних днів;

- обмеження права виїзду керівника платника податків за кордон за наявності податкового боргу понад 1 млн грн;

- обмеження 50 відсотками суми від'ємного значення об'єкту оподаткування минулих років, яку можна включити в фінансовий результат до оподаткування для великих платників податків - особливо після складного 2020 року, пов'язаного за пандемією та карантинними обмеженнями;

- трикратне збільшення ставки екологічного податку на двоокис вуглецю та інші забруднюючі речовини;

- оподаткування доходів селян від продажу сільськогосподарської продукції;

- неврегульованість питань оподаткування закупівлі у громадян вторинної сировини (макулатури, склобою, пластику тощо);

- запровадження необґрунтованого оподаткування продажу фактично знеціненого та списаного майна у вигляді металобрухту.

Федерація наголошує, що законопроект не враховує позицію бізнесу, ігнорує принципи стабільності й прогнозованості податкової політики та матиме негативний вплив на сумлінних платників податків.

ФРУ закликає Верховну Раду України не повертатися до розгляду законопроекту № 5600 як такого, що створить умови для посилення необґрунтованого тиску на бізнес та погіршення інвестиційного клімату в Україні.

Отримуйте актуальні дані щодо змін законодавства й подання звітності для ФОП. LIGA360 поінформує про зміни тих нормативних актів, що цікавлять саме вас. Підказки допоможуть подати звітність до Податкової, Статистики, Фонду соціального страхування. Замовте LIGA360:Підприємець прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини