Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про заборону фінансових пірамід пройшов перше читання

Реклама

Рада підтримала за основу законопроект № 5865, який має запровадити механізми боротьби з фінансовими пірамідами та побудувати ефективну систему регулювання на вітчизняних ринках капіталу.

Положеннями законопроекту пропонується перегляд цілей та засад функціонування НКЦПФР, підвищення її регуляторної спроможності, розширення її повноважень, запровадження нових структурних механізмів їх реалізації, уточнення статусу службовців НКЦПФР тощо. Зокрема, передбачено запровадження нових категорій службовців - уповноважених НКЦПФР на проведення інспекції, на проведення досліджень, на супроводження та на розгляд справ про правопорушення тощо.

З метою імплементації положень Регламенту ЄС N 596/2014 від 16 квітня 2014 року про зловживання на ринку законопроектом пропонуються інструменти протидії зловживанням на ринках капіталу, зокрема маніпулюванню на ринках капіталу, вчиненню інсайдерських правочинів та неправомірного розкриття інсайдерської інформації.

Крім того, законодавство буде доповнено нормами, які спрямовані на протидію фінансовим пірамідам.

Фінансова піраміда - шахрайство з використанням фінансових інструментів, а так само об'єктів цивільних прав, що мають ознаки фінансових інструментів, яке передбачає створення, функціонування та просування, в тому числі за допомогою засобів масової інформації, схеми взаємовідносин між засновником схеми та її інвесторами, відповідно до якої залученим інвесторам обіцяється отримання значного пасивного доходу та виплата такого доходу залежить від залучення нових інвесторів до функціонування такої схеми.

НКЦПФР визначає та оприлюднює на своєму веб-сайті орієнтовний невичерпний перелік ознак створення, функціонування та/або просування фінансової піраміди.

Будь-яка юридична або фізична особа не має права створювати, забезпечувати функціонування або просування фінансових пірамід.

Рекламодавцям також буде заборонено розповсюджувати рекламу щодо фінансових пірамід.

Як обирати надійних партнерів та контрагентів? На єдиній ІТ-платформі для твого бізнесу LIGA360. Перевіряй дані у 400 реєстрах та відкритих джерел, отримуй миттєві сповіщення про будь-які зміни. Замовляй презентацію ІТ-платформи прямо сьогодні та дій на 360!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини