Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова реформа: зміни до ПКУ опубліковано та набувають чинності з 1 січня 2022

Реклама

21 грудня у "Голосі України" офіційно опублікували Закон від 30.11.2021 № 1914-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (проект №5600).

Документом передбачена індексація ставок деяких податків, зміна підходів до оподаткування ПДВ і акцизним податком тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет, пива, а також рентною платою за користування надрами для видобування руд заліза. Також документ передбачає підвищення окремих ставок екологічного податку, запровадження мінімального податкового зобов'язання як податку з потенційно можливого мінімального доходу з земельної ділянки сільськогосподарського призначення тощо.

Детальніше про зміни читайте у матеріалах:

Податкова реформа: у ДПС розповіли, чого чекати платникам податків

ТОП-10 змін, які підготував для платників податків Закон № 5600

Мінімальне податкове зобов'язання: що законопроект № 5600 готує агровиробникам

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року, крім окремих положень, зокрема, з 22 грудня 2021 набули чинності зміни:

  • до підпункту 168.4.10 пункту 168.4 статті 168 ПКУ, якими передбачено, що суми податку, нараховані податковим агентом з доходів від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками, які належать фізичним особам - платникам податку, сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких генеруючих установок;

  • до абзацу третього пункту 3 підрозділу 94 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (щодо податкової амністії), якими передбачено, що декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який період, починаючи з 1 січня 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції, передбачені пунктом 37 частини першої статті 1 Закону про фінмоніторинг, а саме Президент України, Прем'єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України та їх заступники та інші національні публічні діячі;

  • до пункту 165.1 статті 165, підпункту 1.10
    пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ, якими визначено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість соціальних послуг, які надаються згідно із Законом України "Про соціальні послуги" та Класифікатором соціальних послуг та сума доходу, отриманого платником податку у вигляді підтримки, наданої Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту.

Зміни до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 статті 215 ПКУ щодо ставок акцизного податку на алкогольні напої набирають чинності з першого числа третього місяця з дня набрання чинності цим Законом (з 1 березня 2022).

Щоб діяти на 360, компаніям потрібна інформація та інструменти для прийняття рішень. Повний огляд правового й медійного поля, моніторинги критичних змін, огляд галузі, діяльності партнерів та конкурентів - все це пропонує IT-платформа всієї компанії LIGA360. Деталі за посиланням.

LIGA ZAKON бажає вдалих управлінських рішень у Новому Році! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-рішення LIGA360:Керівник. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини