Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Авто за дорученням передається у користування іншій особі: чи виникає об’єкт оподаткування ПДФО

Реклама

За договором доручення одна сторона - повірений зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони - довірителя певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.

Таким чином, безпосередньо за фактом нотаріального посвідчення договору доручення, наприклад, права користування або розпорядження рухомим майном, не відбувається перехід права власності на об'єкти від повіреного до довірителя і не виникають обставини для оподаткування, тобто, немає об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

У разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою - власником майна (довірителем) на підставі доручення іншій особі, право власності на майно лишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна і право розпорядження власністю залишається за довірителем - власником. Для того щоб відбулася зміна власності, необхідною умовою є вчинення обумовленого правочину повіреною особою відповідно до змісту доручення чи змісту договору довіреності - ст. 1003 Цивільного кодексу.

Отже, оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування чи розпорядження рухомим майном не відбувається перехід власності на об'єкт від довірителя до повіреного, то обставин для оподаткування при передачі рухомого майна немає.

Проте, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (коли відбувається перехід права власності) оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу.

За матеріалами ДПС

LIGA ZAKON бажає вдалих управлінських рішень у Новому Році! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-рішення LIGA360:Керівник. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини