Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи законне спостереження за працівником на робочому місці

Реклама

На сьогоднішній день багато роботодавців зацікавлені в контролі за поведінкою працівника на робочому місці. Роботодавці вважають це необхідним для того, щоб виключити несумлінне виконання службових обов'язків працівником чи неправомірне використання ним майна роботодавця в особистих цілях.

Також роботодавці використовують відео зйомку і як доказ дисциплінарних порушень з боку працівника. Більшість роботодавців переконані, що приватне життя їх працівників закінчується з того моменту, як вони переступлять поріг свого робочого кабінету, однак, це не так.

Адже згідно постанови Європейського суду із прав людини від 24 червня 2004 р. кожна людина має свою особисту зону інтересів, що є недоторканною навіть у робочий час.

Відповідно до положень Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте й сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України; не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відеозйомка на робочому місті - це збирання, зберігання та використання інформації про особисте життя фізичної особи, тобто персональних даних такої особи, що може становити недозволене втручання в особисте життя певної особи. Щоб таке втручання було законним, воно повинно відбуватися за згодою відповідної фізичної особи, тобто конкретного працівника.

Отже, відеозйомка працівника на робочому місці є обробкою персональних даних такого працівника, тобто відомостей про працівника, якого конкретно зображено на відеозйомці.

Тобто, щоб відеозйомка на робочому місці була законною, вона повинна відбуватися за письмовою згодою конкретного працівника, адже в іншому випадку її здійснення незаконне.

Для того, щоб встановити відеонагляд роботодавцю необхідно:

- прийняти наказ про організацію відеоспостереження. З таким наказом потрібно ознайомити всіх працівників, таким чином поінформувати про відеоспостереження;

- включити пункт у Правила внутрішнього трудового розпорядку про функціонування системи відеоспостереження;

- у приміщенні, у якому проводиться відеоспостереження, повинні бути попереджуючі таблички на видному місці;

- працівники, що обслуговують систему відеоспостереження, в обов'язковому порядку повинні бути ознайомленні з розробленим роботодавцем Положенням про захист персональних даних, щоб уникнути розголошення персональної інформації про співробітників.

Варто зазначити, що приховане відеоспостереження можуть проводити тільки правоохоронні органи, з дозволу суду.

Згідно із законодавством України, за використання негласних технічних засобів інформації існує кримінальна відповідальність.

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги

Як керівнику першим отримати інформацію у Новому Році? Управлінські рішення та зміни надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини