Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін оновив порядок оформлення скарг платниками податків: визначено особливості розгляду скарг нерезидентів

Реклама

Наказом Мінфіну від 07.12.2021 № 635 затверджено зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами.

Порядок доповнили процедурою оскарження податкових повідомлень особами-нерезидентами зареєстрованими та не зареєстрованими як платники ПДВ, та дозволили подавати скарги у електронній формі.

Подання скарги в електронній формі засобами електронного зв'язку здійснюється платниками податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті.

Контролюючий орган також може надіслати рішення засобами електронного зв'язку з дотриманням вимог, визначених пунктом 42.4 статті 42 Податкового кодексу України.

Розгляд скарг осіб-нерезидентів здійснюється у порядку, визначеному статтею 56 Податкового кодексу України.

Особа-нерезидент може подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, скаргу протягом 90 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення нерезиденту, складеного відповідно до статті 58-1 ПКУ.

Скарга подається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації, державною або англійською мовою.

Скарга на податкове повідомлення особі-нерезиденту, не зареєстрованій як платник податку на додану вартість, подається в порядку, встановленому міжнародними договорами України, а в разі відсутності міжнародного договору України з країною особи-нерезидента - у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Розглядається скарга протягом 90 календарних днів. Термін розгляду не може бути продовжений.

Якщо протягом 90 календарних днів вмотивоване рішення за скаргою не надсилається така скарга вважається повністю задоволеною на користь особи-нерезидента з дня, наступного за останнім днем зазначеного строку.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, у разі розгляду скарги особи-нерезидента перевіряє правомірність та обґрунтованість податкового повідомлення, що оскаржується, та приймає рішення про результати розгляду скарги за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.

Щоб діяти на 360, компаніям потрібна інформація та інструменти для прийняття рішень. Повний огляд правового й медійного поля, моніторинги критичних змін, огляд галузі, діяльності партнерів та конкурентів - все це пропонує IT-платформа всієї компанії LIGA360. Деталі за посиланням.

LIGA ZAKON бажає вдалих управлінських рішень у Новому Році! Тільки до 14 січня даруємо знижки на преміум-рішення LIGA360:Керівник. Подробиці акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини