Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки пропонує реформування законодавства у сфері соціальних відпусток

Реклама

Міністерство економіки України оприлюднило проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток)».

Нормами проекту забезпечується індивідуальне право кожного з батьків дитини на безперешкодне (не обмежене зовнішніми обставинами) отримання соціальних відпусток. Необхідність використання такого права, період реалізації (одночасне використання відпустки чи іншим чином) визначається за узгодженням між батьками дитини, на їх розсуд.

У проекті акта наведено визначення терміну «одинока мати»/«одинокий батько», якими слід користуватися при застосуванні норм законодавства про працю та відповідно вичерпний перелік категорій осіб, які слід до них віднести.

Проектом пропонується передбачити право на відпустку для догляду за дитиною «законних представників дитини, разом з якими вона проживає», замість неоднозначного терміну «інші родичі дитини». На практиці непоодинокими є випадки, коли через відсутність визначення терміну «інші родичі» та переліку документів на підтвердження фактичного догляду за дитиною, працівникам відмовляють у праві на таку відпустку. Перелік законних представників дитини відображений у Цивільному Кодексі України.

Законопроектом визначається право бабусі, дідуся чи законного представника дитини на відпустку для догляду за дитиною, яка є сиротою, позбавлена батьківського піклування та/або мати чи батько якої є одинокими.

Також законопроектом чітко регламентовано порядок і умови надання (компенсації при звільненні) батьківської відпустки, конкретизовано та розмежовано підстави її надання, наведено визначення спірних термінів.

З метою імплементації норм підпункту 2 пункту 3 розділу II Директиви Ради 2010/18/ЄС проектом акта транспоновано положення про завчасне повідомлення роботодавця батьками дитини про свій намір взяти таку відпустку.

Бажаєте мінімізувати кадрові ризики для своєї компанії? Спробуйте ІТ-платформу LIGA360:HR. Дізнавайтесь першими про зміни трудового законодавства, контролюйте відгуки про бренд роботодавця, перевіряйте надійність кандидатів та співробітників. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини