Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відсторонення невакцинованого працівника, який захворів у день відсторонення: роз'яснення Мінекономіки

Реклама

Мінекономіки у листі від 31.12.2021 р. № 4712-06/61731-07 надало роз'яснення щодо відсторонення від роботи працівника, який захворів у день відсторонення.

Наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153, який набрав чинності 08.11.2021, затверджено Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням.

У разі встановлення відносно працівників, включених до наказу № 2153, фактів, що свідчать про їх відмову або ухилення від обов'язкового проведення профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та відсутності у них абсолютних протипоказань до проведення профілактичних щеплень, підтверджених належно оформленим документом, з дня набрання чинності наказом роботодавцю доцільно невідкладно здійснити заходи, спрямовані на відсторонення таких працівників від роботи. Відсторонення від роботи працівників слід оформити відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця, з яким ознайомити працівників під підпис не пізніше дня, що передує дню початку відсторонення від роботи.

Якщо період тимчасової непрацездатності працівника розпочався до дати набрання чинності наказом № 2153, на думку Мінекономіки, не вбачається підстав для відсторонення такого працівника від роботи. Водночас у разі відмови або ухилення працівника від проведення обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 він має бути відсторонений від роботи датою, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності.

У випадку, якщо період тимчасової непрацездатності працівника, який підлягає обов'язковому профілактичному щепленню проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 і відмовляється або ухиляється від нього, розпочався у день початку відсторонення від роботи, такий працівник має бути відсторонений від роботи за умови ознайомлення з відповідним наказом (розпорядженням).

Листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Читайте також лист щодо дій роботодавця відносно осіб, які ухиляються або відмовляються від обов'язкової вакцинації проти COVID-19

Зверніть увагу! Перелік професій для обов'язкової вакцинації від COVID-19 буде розширено з 31 січня

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Замовте презентацію LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини