Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати планують посилити відповідальність підприємств за порушення вимог фінконтролю

Реклама

17 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 6522 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю.

Законопроектом пропонується внести зміни до Глави 15 "Адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління" Кодексу України про адміністративні правопорушення, встановивши відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб органу державного фінансового контролю, шляхом доповнення його статтею 188-58.

Проектом передбачається також збільшення розмірів штрафів за приховування в обліку валютних та інших доходів, непродуктивних витрат і збитків, відсутність бухгалтерського обліку або ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності з порушенням встановлених вимог законодавством про бухгалтерський облік та фінансову звітність, неподання або подання недостовірної або неповної фінансової звітності, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності.

Також законопроектом пропонується встановити відповідальність за невиконання норм Закону "Про відкритість використання публічних коштів" та доповнити статтю про відповідальність у сфері законодавства про публічні закупівлі новими складами адміністративних правопорушень.

У пояснювальній записці зазначено, що чинна редакція статті 164-2 КУпАП наразі не забезпечує адекватної відповідальності за вчинені порушення законодавства з фінансових питань посадовими особами підприємств, їх об'єднань та госпрозрахунковими організаціями (крім банків) незалежно від форм власності, установ та організацій, основна діяльність яких фінансується за рахунок коштів бюджету, що призводить до значного послаблення фінансово-бюджетної дисципліни та якості управління коштами платників податків, їх використання.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини