Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може незареєстрований договір оренди земельної ділянки бути підставою набуття права оренди - ВС

Реклама

Правовий висновок про те, що нотаріус має право здійснити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно в тому разі, якщо це пов'язано з вчиненням ним нотаріальної дії з таким об'єктом нерухомості, не може бути застосований до правовідносин, що виникли після 01.01.2016.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 22 грудня 2021 року у справі № 818/100/18.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Позов мотивовано тим, що реєстраційні дії є незаконними оскільки договір оренди, на підставі якого вони були вчинені, не набув чинності та є неукладеним.

Позиція Верховного Суду

Судом апеляційної інстанції в оскаржуваній постанові зазначено, що 01.01.2016 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", в перехідних положеннях якого зазначено, зокрема, що з дня набрання чинності цим Законом нотаріуси наділяються повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно та можуть здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна.

Таким чином, правовий висновок, викладений у постанові Верховного Суду від 20.02.2018 у справі № 813/204/15, на яку посилається Сумська міська рада, про те, що нотаріус має право здійснити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно в тому разі, якщо це пов'язано з вчиненням ним нотаріальної дії з таким об'єктом нерухомості, не може бути застосований до правовідносин, що виникли після 01.01.2016.

Ураховуючи, що, як встановлено судами попередніх інстанцій, приватний нотаріус Бурбика Т.А. здійснила державну реєстрацію права оренди ПКФ "Сейро" на підставі договору оренди земельної ділянки після 01.01.2016, то доводи Сумської міської ради про відсутність у неї відповідних повноважень не знайшли підтвердження під час касаційного перегляду.

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини