Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як купити та продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення

Реклама

Купити та продати земельну ділянку сільськогосподарського призначення на даний час можуть лише фізичні особи, а з 1 січня 2024 року до ринку продажу землі приєднаються й юридичні особи.

Площа земель, яку на даний час можуть придбати фізичні особи не повинна перевищувати 100 га., а починаючи з січня 2024 року сумарна площа землі у власності юридичної чи фізичної особи не може перевищувати 10 тис. га.

Продати і купити земельну ділянку можна за договорами:

- дарування;

- купівлі-продажу;

- спадкового договору;

- довічного утримання;

- міни.

Покупцями земельної ділянки можуть бути держава, банки, в порядку стягнення, територіальні громади. Варто зазначити, що іноземці та особи без громадянства не можуть придбати у власність земельні ділянки.

Переважне право на придбання земельної ділянки мають орендарі, про намір продажу земельної ділянки якої їх інформує нотаріус (за зверненням власника), після чого орендар повинен повідомити нотаріуса у місячний термін про намір придбання даної земельної ділянки. Якщо протягом одного місяця суб'єкт переважного права не повідомив нотаріуса про свій намір скористатися цим правом, вважається, що він відмовився від реалізації переважного права.

Варто звернути увагу, що обов'язковою умовою продажу землі є наявність звіту про експертну грошову оцінку, кадастровий номер земельної ділянки, витяг про що необхідно отримати з Державного земельного кадастру (у випадку відсутності кадастрового номера, необхідно звернутися до органу Держгеокадастру, будь якої землевпорядної організації).

За матеріалами Центру з надання безоплатної правової допомоги

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини