Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд нагадав, як правильно рахувати судовий збір за подання апеляції

Реклама

Ставка судового збору за подання апеляційної скарги вираховується виходячи з розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому позивач звернувся з даним позовом до суду.

Відповідне положення міститься у постанові КГС ВС від 12 листопада 2021 року у справі № 916/3454/20.

Які цифрові рішення допоможуть у роботі адвоката? LIGA360:Адвокат НААУ - це робочий онлайн-простір, що надає доступ до кабінету адвоката НААУ, навчальних продуктів ВША та інформаційних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Замовте систему прямо зараз.

Обставини справи

Касаційна скарга подана на підставі абзацу 2 частини 2 статті 287 Господарського процесуального кодексу України, та обґрунтована порушенням судом апеляційної інстанції норм процесуального права, зокрема невірно застосовано норми статей 174, 260 Господарського процесуального кодексу, та неправильним застосуванням статті 4 Закону України "Про судовий збір".

Позивач правом подати заперечення на касаційну скаргу не скористався, що не перешкоджає здійсненню касаційного перегляду судових рішень.

Позиція Верховного Суду

Відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб на 1 січня 2020 року встановлено у розмірі 2102 грн.

Проте апеляційним господарським судом при обрахунку розміру судового збору помилково враховано розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 2021 рік.

Такі висновки суду апеляційної інстанції не відповідають вимогам частини першої та підпункту 4 пункту 2 частини другої статті 4 Закону "Про судовий збір", оскільки ставка судового збору за подання апеляційної скарги у 150 % вираховується виходячи із суми, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, з врахуванням розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому позивач звернувся з даним позовом до суду.

Для правильного розрахунку суми судового збору апеляційному господарському суду необхідно було перевірити, яка сума підлягала до сплати позивачем за подання позовної заяви до суду першої інстанції та, виходячи саме з цієї суми, здійснити розрахунок судового збору, що підлягає сплаті при поданні апеляційної скарги.

Отже, суд апеляційної інстанції здійснивши розрахунок судового збору, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2021 року (на час подання апеляційної скарги), а не на час звернення позивача з даним позовом до суду, дійшов помилкового висновку, що відповідачем судовий збір за подання апеляційної скарги сплачено не в повному обсязі та неправомірно повернув апеляційну скаргу Об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Піонер 2007" з цих підстав.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини