Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено порядок взяття на облік іноземної компанії як платника податку на прибуток

Реклама

Мінфін наказом від 13.12.2021 № 663 затвердив Порядок взяття на облік та зняття з обліку іноземної компанії як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України.

Дія Порядку поширюється на юросіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

Іноземна компанія має право самостійно визнати себе податковим резидентом України на підставі подання до контролюючого органу заяви іноземної компанії про взяття на облік як платника податку на прибуток підприємств зі статусом податкового резидента України за формою N 1-ІК (далі - заява за формою N 1-ІК) з ознакою "Отримання статусу податкового резидента України", у якій зазначається інформація про об'єкт (об'єкти) ефективного управління в Україні такої іноземної компанії (додається).

Датою отримання заяви є:

  • поданої у паперовій формі - дата надходження заяви до контролюючого органу;

  • поданої в електронній формі - час і дата надходження такого електронного документа, що зазначені в електронному повідомленні (квитанції), сформованому програмним забезпеченням контролюючого органу.

Якщо заява, подана в електронній формі, надійшла пізніше 16 годин робочого (операційного) дня, датою її отримання вважається наступний після нього робочий (операційний) день.

На підставі заяви контролюючий орган вносить відповідні дані до Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб із зазначенням підстави та дати подання заяви.

У Реєстрі платників податків - нерезидентів встановлюється ознака "Отримано статус податкового резидента України" та зазначається дата, з якої іноземна компанія визнається податковим резидентом України, з урахуванням дати подання відповідної заяви:

  • якщо заява подається в період з 1 січня до 30 листопада календарного року включно - іноземна компанія визнається податковим резидентом України починаючи з 1 січня календарного року, у якому подано відповідну заяву;

  • якщо заяву буде подано в період з 1 до 31 грудня календарного року включно - іноземна компанія визнається податковим резидентом України починаючи з 1 січня року, наступного за роком, у якому була подана заява.

Іноземна компанія, яка отримала статус податкового резидента України, зобов'язана обраховувати та сплачувати податок на прибуток підприємств у загальному порядку, передбаченому Кодексом, для платників податку - резидентів з поданням до контролюючого органу, у якому така компанія перебуває на обліку як платник податків, податкових декларацій з податку на прибуток підприємств, за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897.

Працюйте лише з перевіреними контрагентами, що мають ліцензії на діяльність. На ІТ-платформі LIGA360 можна дізнатися про наявність ліцензій у компаній: на туроператорську діяльність й послуги перевезення пасажирів, надання фінансових послуг, торгівлю алкогольними й тютюновими виробами. Замовте презентацію LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини