Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про деолігархізацію: обмеження діятимуть не тільки в Україні

Реклама

З 7 травня цього року набирає чинності закон про деолігархізацію. Ті, чиї прізвища буде внесено до реєстру "олігархів", - потраплять під низку обмежень.

Для того ж, аби ці обмеження не залишалися винятково в межах нашої країни, Президент дав доручення напрацювати механізм взаємодії з іноземними партнерами.

Як зазначив Міністр юстиції Денис Малюська, цей механізм можна розділити на два блоки. Вони стосуються не тільки олігархів, але й інших санкцій, не в межах закону про олігархів, а в межах закону про санкції. І передовсім це робота навіть не стільки формально юридична (хоч і юридичний аспект там теж є великий), скільки щодо репутації рішень, які ухвалюватиме РНБО і ухвалює зараз. Україна буде показувати партнерам, що не займається подвійними стандартами, тобто, не підходить суб'єктивно до відбору людей в олігархи чи в санкційні списки. Треба показати, що Україна об'єктивно підходить до добору, не вибирає лише ворогів влади, і люди в списки потрапляють незалежно від політичних уподобань. Є активні критерії. Вони доведені.

Юридично це можна зробити так:

- забезпечувати, щоб під кожним прізвищем було достатньо матеріалів, якими можна було би поділитися з міжнародними партнерами;

- дозволити ділитися такими матеріалами чи передбачити механізм обміну ними.

Крім того, є мета зробити санкції більш глобальними. Більшість підсанкційних суб'єктів не живе на території України і приїжджати сюди найближчим часом не планує. Для них санкції, які діють у межах території України, особливо погоди не створюють. Відповідно, якщо ці санкції будуть глобальнішими - це буде набагато ефективнішим інструментом. І перед юридичним блоком якраз стоїть задача напрацювати механізм розкриття тієї чи іншої інформації в рамках такого взаємообміну.

За матеріалами Міністерства юстиції України

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини