Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП повинен здійснювати облік товарних запасів

Реклама

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів зобов'язані вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку .

 Порядок та форма обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2021 року № 496.

 Фізична особа - підприємець здійснює облік товарних запасів  шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів.

Облік товарів зобов'язані вести ФОП:

- які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції, та перебувають на загальній системі оподаткування,

- є платниками єдиного податку ІІІ групи та зареєстровані  платниками ПДВ

- ФОП -платники єдиного податку, які торгують такими групами товарів:

технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту; лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Нагадуємо, що ФОП - платники єдиного податку І групи відповідно до положень Податкового кодексу звільнені від обов'язку застосовувати РРО/ПРРО.

За матеріалами ДПС

Нагадаємо, що офіційні роз'яснення ДПС щодо податкових та митних правил, декларацій, конкретних ситуацій (ресурс «ЗІР») у зручному форматі представлені у розділі «База податкових знань» ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини