Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Оновлено порядок пропуску через державний кордон перевізників і товарів

Реклама

Постановою Кабміну від 9 лютого 2022 р. № 94 затверджено зміни до постанови від 21 травня 2012 р. № 451 щодо оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України, а також розширення можливостей використання в пунктах пропуску через державний кордон України документів в електронній формі, використання в морських портах, крім інформаційної системи портового співтовариства, також й інших інформаційних систем електронної взаємодії.

Зокрема, визначено, що до прибуття товарів на митну територію України до митного органу, у зоні діяльності якого розташовано пункт пропуску, де товари вперше перетнуть митний кордон України, перевізник, що переміщує товари, або від його імені інша особа подають загальну декларацію прибуття.

У разі коли водний або повітряний транспортний засіб з товарами вперше перетне митний кордон України у зоні діяльності митного органу без прибуття в пункт пропуску, розташований у зоні діяльності цього митного органу, загальна декларація прибуття може подаватися до іншого митного органу, у зоні діяльності якого розташований пункт пропуску, в який фактично прибуде транспортний засіб з товарами.

В окремих випадках за наявності обставин непереборної сили, які не дали змоги перевізникові прибути на митну територію України через пункт пропуску, в якому відповідно до поданої загальної декларації прибуття передбачалося здійснити перетин митного кордону України, дозволяється проходження митних формальностей з метою отримання дозволу на пропуск через державний кордон України в іншому пункті пропуску, в який фактично прибув транспортний засіб з товарами. У таких випадках перевізник після прибуття на територію пункту пропуску письмово повідомляє митному органу про наявність обставин непереборної сили, а такий митний орган негайно повідомляє про звернення перевізника митному органові, у зоні діяльності якого передбачався перетин митного кордону України.

Пропуск через митний кордон України товарів і транспортних засобів комерційного призначення, що їх перевозять, здійснюється після подання до митного органу загальної декларації прибуття та виконання необхідних митних формальностей, визначених за результатами аналізу ризиків за такою декларацією.

Відсутність на момент здійснення митних формальностей у пункті пропуску загальної декларації прибуття на товари, крім випадків, визначених Митним кодексом України, є підставою для відмови у пропуску через митний кордон України товарів і транспортних засобів комерційного призначення, що їх перевозять.

Для подання загальної декларації прибуття можуть використовуватися інформаційні системи електронної взаємодії у разі, якщо за допомогою таких систем забезпечується:

1) подання (передача) загальних декларацій прибуття відповідно до положень та у строки, встановлені Митним кодексом України;

2) цілісність інформації, що подається (недопущення внесення такими системами будь-яких змін до змісту та обсягу відомостей, внесених до загальних декларацій прибуття відповідними особами);

3) надсилання особі, яка подала загальну декларацію прибуття, реєстраційного номера, присвоєного такій декларації автоматизованою системою митного оформлення, та іншої інформації, необхідної для здійснення митних формальностей;

4) передача загальних декларацій прибуття відповідно до форматів, структури документів, протоколів обміну даними та технічних специфікацій, визначених Держмитслужбою.

Не пропустіть жодної важливої зміни ваших партнерів та конкурентів. Налаштуйте розширений моніторинг на ІТ-платформі LIGA360, та отримуйте сповіщення про зміни ЄДР, відкриті провадження чи участь компаній у тендерах. Замовте презентацію LIGA360 для керівників, юристів та служби безпеки прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини