Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують тимчасово встановити нульову ставку ПДВ на вітчизняні продукти харчування

Реклама

Народні депутати пропонують встановити нульову ставку ПДВ на продукти харчування та 7% по операціях з постачання житлово-комунальних послуг. Відповідний проект № 7023 зареєстровано у Верховній Раді.

Запропоновано внести зміни в підрозділ 2 Розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, якими передбачити наступне:

- запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року, оподаткування податком на додану вартість за нульовою ставкою операцій з постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (крім зазначених у статті 197 цього Кодексу, які звільнені від оподаткування).

- запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року, оподаткування за ставкою у розмірі 7 відсотків послуг з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Така ініціатива пов'язана з наміром привести українське законодавство у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу. Автори проекту відзначили, що країни Європейського Союзу планують знизити до нуля ставку податку на додану вартість на продукти харчування, та значно знизити ставку податку на додану вартість на окремі енергоносії. Зокрема, один із найбільших та найближчих партнерів України, Польща, протидіючи інфляції, запровадила такі кроки з початку лютого 2022 року, а Європейський Союз рекомендує своїм членам запровадити спеціальні пільгові ставки з 1 липня поточного року.

Очікується, що проект сприятиме захисту українських товаровиробників та забезпечить українським громадянам доступ до якісних продуктів українського виробництва за прийнятною ціною, а також сприятиме підтримці споживачів житлово-комунальних послуг в умовах пандемії COVID-19, значного здорожчання енергоресурсів та, водночас, зниження доходів і погіршення економічної активності.

Контролюйте ризики свого бізнесу - приймайте стратегічні рішення з LIGA360. Замовляйте презентацію IT-платформи всієї компанії LIGA360 та дізнайтеся: як управляти інформацією, налаштувати командну роботу для мінімізації ризиків, автоматизувати договірні процеси бізнесу. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини