Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно знати небанківським фінансовим установам під час воєнного стану

Реклама

Національний банк провів зустрічі з учасниками ринків небанківських фінансових послуг - фінансовими компаніями, ломбардами, лізингодавцями, страховиками та кредитними спілками. Регулятор повідомляє, що в умовах воєнного стану Національний банк не застосовуватиме заходів впливу за порушення строків подання звітності як статистичної, так і фінансової (консолідованої, проміжної).

Регулятор не застосуватиме заходів впливу за порушення вимог щодо:

  • наявності власного капіталу;

  • подання документів та надання інформації регулятору, передбачених низкою нормативно-правових актів Національного банку, зокрема Положенням про ліцензування та реєстрацію.

Для усіх учасників ринку встановлені послаблення, які допоможуть їм сконцентрувати увагу на професійній діяльності.

До страховиків не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов'язкових критеріїв і нормативів достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика.

До кредитних спілок не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов'язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок. Також не буде заходів впливу за порушення строків проведення чергових загальних зборів членів кредитної спілки за підсумками 2021 року.

До фінансових компаній-гарантів не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов'язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

До небанківських фінансових груп (відповідальної особи, інших учасників небанківської фінансової групи) не застосовуватимуться заходи впливу за порушення вимог щодо достатності регулятивного капіталу, складання й подання консолідованої і субконсолідованої звітності та інформації.

Незважаючи на дію воєнного стану, учасники ринку небанківських фінансових послуг повинні виконувати свої зобов'язання перед клієнтами у повному обсязі, наскільки це можливо за поточних умов.

Регулятор відповів на усі наболілі питання учасників ринку, вислухав їх пропозиції щодо наступних дій Національного банку, а також підтвердив готовність і надалі підтримувати учасників ринку та забезпечувати фінансову оборону України.

Зверніть увагу! З метою оперативного отримання інформації LIGA ZAKON запускає спеціальний довідково-аналітичний проєкт «Бізнес під час війни».

Друзі, наголошуємо, що всі рішення та системи LIGA360 працюють у штатному, стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

новини країни та галузі у єдині інформаційні стрічці з персональним налаштуванням

нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України - https://ips.ligazakon.net/resource/main_documents?sort_by_def=&p=0&q=

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації - Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації.

судові рішення - біля 100 000 000 документів - https://verdictum.ligazakon.net/analysis

інформація про юридичних та фізичних осіб, а також їх на моніторинг - https://ca.ligazakon.net/

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів - вільний у LIGA360, достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням - https://360.ligazakon.net/me

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини