Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БЕБ опрацювала майже 400 повідомлень щодо необґрунтованого завищення цін

Реклама

БЕБ повідомляє, що за результатами спільної роботи з СБУ, Нацполіцією та органами місцевої влади, відпрацьовано декілька сотень суб'єктів господарювання, щодо яких надходили повідомлення про необґрунтоване завищення цін на Телеграм бот та електронну скриньку БЕБ.

Вже отримано близько 700 повідомлень громадян щодо таких порушень, майже 400 з них вже опрацьовано.

Найбільше скарг надійшло із Львівської області - 177 повідомлень, м. Києва та Київської області - 70, Дніпропетровської області - 68, Закарпатської області - 54, Вінницької області - 45.

Переважна більшість повідомлень стосується завищення цін на оренду житла, продукти харчування, товари першої необхідності, а також на пальне.

БЕБ відпрацьовує та встановлює причини підвищення цін по ланцюгу від роздрібного продавця до гуртового. У більшості регіонів досягнуто позитивних зрушень для відновлення економічних прав громадян, зокрема, зменшення цін на продукти харчування на ринках та в магазинах.

В окремих випадках, орендодавці, що завищили ціни, здійснюють безкоштовне поселення переселенців. Інші частково повертають кошти за проживання.

Так, в одній із західних областей, проживаючим в готелі повернули 15 тис. грн, сплачені за проживання за 2 доби. Також підприємці перераховують кошти для підтримки ЗСУ, допомагають волонтерам.

Щодо цін на пальне, з'ясувалося, що більшістю АЗС встановлено мінімальну націнку з урахуванням граничних торгових націнок відповідно до рішення Міністерства економіки України.

Крім того, у процесі уточнення повідомлень, деякі заявники відмовилися підтверджувати свої заявки. Також частина заявлених повідомлень не підтвердилася.

Про всі порушення можна повідомляти на електронну адресу zvernennya@esbu.gov.ua або за допомогою телеграм бота https://t.me/StopOverpriceBot. Про результати відпрацювання повідомлень по областям дізнавайтеся на нашому телеграм каналі https://t.me/esbu_gov_ua

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки України закликає бізнес не завищувати ціни

Ваші «гарячі» запитання стосовно функціонування бізнесу, відносин бізнесу й держави, а також фізичної особи з державою. Всі відповіді та Інформація збирається, оновлюється та доповнюється за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини