Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити українцям, які мали рахунки у філіалах банків рф та рб

Реклама

Що робити людям, у яких зарплатні картки були оформлені в російських банках? Чи можна скористатися коштами?

25 лютого 2022 року Національний банк України ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати українські філії російських банків: Міжнародний резервний банк (100% належить ПАТ Сбєрбанк Росії) та Промінвестбанк (99,77% належить Державній корпорації розвитку ВЕБ.РФ).

Зарплатні картки, що були оформлені в цих банках, вже неактивні, користуватися коштами на зарплатних рахунках неможливо.

Підтримка бізнесу у воєнний час - консультації експертів LIGA ZAKON! Приєднуйтесь у Telegram-групу.

Як отримати гроші з рахунків цих банків?

Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб затвердила 17 березня 2022 року реєстр відшкодувань вкладникам Промінвестбанку. До реєстру включено інформацію про рахунки вкладників (до 200 000 гривень) на загальну гарантовану суму відшкодування майже 3,4 млн грн.

Уже з 18 березня вкладники Промінвестбанку, можуть звертатися за гарантованим відшкодуванням до одного з банків-агентів, підключених до процесингового центру Фонду:

Кредобанк, Правекс Банк, Альфа-банк, Укргазбанк, ПУМБ, Таскомбанк, Ідея Банк, Південний, ПриватБанк, Універсал Банк, Ощадбанк.

Фонд спільно з банками працює над тим, щоб забезпечити вкладникам можливість отримати відшкодування віддалено, не відвідуючи відділення банків.

До реєстру включено інформацію про рахунки за договорами банківського вкладу незалежно від закінчення строку дії та за договорами банківського рахунку.

Також з 25 березня 2022 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав виплату гарантованого відшкодування вкладникам МР Банк. До затвердженого реєстру включена інформація про рахунки вкладників на загальну гарантовану суму відшкодування майже 1,2 млрд грн.

Отримати відшкодування вкладники МР Банку зможуть у відділеннях одного з банків-агентів:

ПриватБанк, Ідея Банк, Правекс Банк, Кредобанк, Укргазбанк, ПУМБ, Таскомбанк, Південний, Універсал Банк, Ощадбанк.

Для уточнення інформації у ФГВФО можна звернутися за наступними контактами:

- на гарячу лінію ФГВФО 0 800 308 108 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України) та 044 333 36 55 (згідно з тарифами оператора зв'язку);

- до інформаційно-консультаційного центру Фонду: 044 333 35 85 (згідно з тарифами оператора зв'язку).

Як отримувати зарплату далі, якщо раніше отримували її в одному із цих банків?

Тут є декілька варіантів:

ваш роботодавець обере інший банк для зарахування заробітної плати і вже новий банк видасть вам платіжну картку;

вам необхідно звернутися в бухгалтерію свого роботодавця та надати їй реквізити вашого рахунку в іншому банку, куди і буде зараховуватися ваша заробітна плата.

Що робити людям, у яких були рубльові рахунки в українських банках?

Банківські установи України заморозили рахунки громадян у російських або білоруських рублях. Це відбулося з 24 лютого 2022 року, тобто від дня початку військових дій в Україні.

Це рішення Національного банку України закріплене постановою №18 "Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану".

Це значить, що клієнти банків не можуть користуватися коштами, які зберігаються на банківських рахунках у російських або білоруських рублях.

Що робити в такому разі?

Треба моніторити офіційні повідомлення Національного банку України та вашого банку, де ви зберігаєте кошти у російських або білоруських рублях.

За матеріалами Нацбанку

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини