Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 10%

14 квітня 2022, 16:18
188
0
Реклама

У Національному банку відбулося планове засідання Комітету з монетарної політики. Оскільки за поточних умов вплив облікової ставки на функціонування грошово-кредитного та валютного ринків є обмеженим, вирішено, що вона й надалі залишатиметься незмінною - на рівні 10%.

У березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% (із 10,7% у лютому). Зростання споживчих цін насамперед пов'язане з порушенням ланцюгів постачання та виробничих процесів, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу, а також фізичним знищенням активів багатьох підприємств через повномасштабний напад росії на Україну. Насамперед стрімко подорожчали продукти харчування, фармацевтичні товари та пальне.

За оцінками Національного банку, інфляційний тиск зберігатиметься й надалі насамперед через наслідки повномасштабної війни. За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою.

Зростання цін стримуватиметься заходами Національного банку та Уряду України. Серед них:  

  • тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, яка стримуватиме ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів;

  • зниження податків, у тому числі непрямого оподаткування імпорту;

  • фіксація цін на житлово-комунальні послуги;

  • адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо.

Після відновлення функціонування каналів монетарної трансмісії Національний банк знову застосовуватиме облікову ставку й інші монетарні інструменти для утримання під контролем інфляційних очікувань та поступового зниження інфляції.

Економічна активність пожвавлюється у відносно спокійних регіонах після шоку перших тижнів через повномасштабний напад росії.

LIGA360 - найзручніша система для пошуку інформації в умовах воєнного стану. Система доповнена спеціальними добірками матеріалів, що оновлюються щодня. Серед доступних тематик: господарська діяльність, податки та облік, ЗЕД і мито, виплати, пільги, юстиція, власність в умовах воєнного стану тощо. Замовляй на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини