Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначити ПДВ-зобов'язання платниками, які застосовують касовий метод, при переході на оподаткування за ставкою 2%

Реклама

ДПС надала роз'яснення щодо особливостей визначення податкових зобов'язань з ПДВ платниками, які застосовують касовий метод податкового обліку, при їх переході на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс. та поверненні зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

Так, підпунктом 9.5 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ визначено, що платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, звільняються від обов'язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені підпунктом 9.5 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, призупиняються права та обов'язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених підпунктом 9.5 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ.

Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.

За товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи у період застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, в операціях, що не є об'єктом оподаткування, платник податку на додану вартість зобов'язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником податку на додану вартість, нарахувати податкові зобов'язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу (підпункт 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ).

Детальніше читайте у роз'ясненні щодо операцій:

  • з постачання товарів/послуг, які були здійснені до переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс., оплата за які надійшла в період застосування спрощеної системи оподаткування

  • з постачання товарів/послуг, які були здійснені під час перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відс., оплата за які надійшла у період застосування спрощеної системи оподаткування

  • з постачання товарів/послуг, які були здійснені під час перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відс., оплата за які надійшла після переходу на загальну систему оподаткування (відновлення реєстрації платника ПДВ).

Отримай якісну аналітику в умовах воєнного стану. Видання LIGA ZAKON надаються зі знижкою 10% при оплаті від 6 місяців. Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, ЮРИСТ&ЗАКОН, ВІСНИК МСФЗ - передплачуй видання прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини