Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ запровадив додаткові заходи для запобігання відтоку капіталу

Реклама

Національний банк України уточнив обмеження на транскордонні операції громадян.

Так, фізичні особи матимуть змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій «quasi cash», використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.

Зазначені вище безготівкові операції дозволено здійснювати з використанням платіжних карток, емітованих до рахунків, що відкриті в іноземній валюті.

До операцій «quasi cash» належать: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

Водночас із метою підтримки вимушених переселенців з України НБУ визначив, що фізичні особи також мають змогу в межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті. Однак, здійснення операцій «quasi cash» із відповідних рахунків тимчасово заборонено.

За оцінками Національного банку, відповідні зміни сприятимуть поліпшенню кон'юнктури валютного ринку, що є необхідною передумовою для послаблення обмежень і надалі, а також зменшенню тиску на міжнародні резерви України.

Впроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг, які можуть здійснюватися без обмежень.

Регулятор зауважив, що платіжні картки раніше використовувалися для оплати операцій «quasi cash», які переважно здійснюються, щоб обійти чинні обмеження Національного банку, зокрема для інвестування за кордон, яке в умовах воєнного стану заборонено.

Відповідні зміни унесені постановою НБУ від 20 квітня 2022 року №78 «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18». Документ набрав чинності 20 квітня 2022 року.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини