Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують спростити процедуру встановлення юридичних фактів народження та смерті

Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 7310 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Законопроектом пропонується внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан. Крім того, проектом Закону пропонується уточнити положення статті 5 Закону України “Про судовий збір” стосовно пільг щодо сплати судового збору цієї категорії справ

Так, відповідно до законопоекту заява про встановлення факту народження особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, може бути подана родичами померлого, їхніми представниками, або іншими заінтересованими особами до будь-якого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання заявника.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Копія судового рішення видається учасникам справи, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

На час воєнного стану бізнеси можуть підключити рішення LIGA360 на спеціальних умовах. Отримуйте актуальні новини, відповіді на "гарячі питання" для бізнесу, зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини