Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдиний соціальний внесок в умовах збройної агресії - Верховний Суд

Реклама

Перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася антитерористична операція, є підставою для зупинення застосування заходів впливу та стягнень до таких платників.

Відповідне положення міститься у постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.11.2018 № 812/292/18, Пз/9901/22/18, 11-532заі18.

Маєш питання щодо умов воєнного стану? Замов LIGA360 зі знижкою 40%. Отримуй аналітику й консультації з "гарячих" тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

Обставини справи

У лютому 2018 року Обласна комунальна установа "Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень" звернулася до Луганського окружного адміністративного суду з позовом до ГУ ДФС у Луганській області, у якому просила скасувати рішення відповідача від 13 грудня 2017 року № 0040151304 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску в загальній сумі 45 тис. 82 грн. 77 коп.

Позиція Великої Палати Верховного Суду

Велика Палата Верховного Суду вказує на те, що подання сертифікату Торгово-промислової палати України як умови для звільнення від штрафу та/або пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі нарахування, обчислення чи сплату єдиного внеску, є необґрунтованою вимогою з боку органу доходів та зборів.

Щодо подання заяви як обов'язкової підстави для звільнення від виконання обов'язків, передбачених ч. 2 ст. 6 Закону № 2464-VI, Велика Палата Верховного Суду зазначає, що її подання є додатковою умовою для списання і в подальшому ненарахування штрафних санкцій та пені на суми несвоєчасної сплати зобов'язань по єдиному внеску, передбаченому ПК України для списання безнадійного податкового боргу. Платник єдиного внеску має можливість подання такої заяви протягом певного строку (тридцяти днів) після закінчення антитерористичної операції.

Натомість, звільнення від відповідальності передбачено безпосередньо у Законі № 2464-VI та не потребує додаткового звернення, оскільки ця норма встановлює "незастосування відповідальності, штрафних та фінансових санкцій" та адресована насамперед до осіб, які наділені повноваженнями щодо застосування відповідальності, штрафних та фінансових санкцій.

Щодо податкових змін на період воєнного стану для ФОП та платників єдиного податку у Верховному Суді зазначають, що починаючи з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану:

- платниками єдиного податку 3 групи можуть бути ФОП та юридичні особи, у яких розмір річного доходу складає до 10 млрд грн. Такі платники єдиного податку можуть використовувати необмежену кількість працівників;

- ставка єдиного податку для 3 групи складатиме всього 2 % від доходу зі звільненням від податку на прибуток та ПДВ;

- податковим періодом буде місяць, а строк сплати податку - 10 календарних днів після граничного строку подання декларації;

- для обрання / переходу на спрощену систему оподаткування із застосуванням вказаних особливостей необхідно подати до податкової заяву до останнього числа місяця, що передує періоду переходу (наприклад, до 31 березня);

- після припинення воєнного стану платники 3 групи, що не відповідали її критеріям до цих змін, автоматично втрачають право використання зазначених особливостей та переходять на попередню систему оподаткування;

- для ФОП 1 та 2 груп сплата єдиного податку є добровільною;

- ФОП та самозайняті особи мають право не нараховувати та не сплачувати за себе ЄСВ. Штрафні санкції по ЄСВ не застосовуються. Це звільнення не стосується сплати ЄСВ за найманих співробітників.

Сервіс перевірки компаній та фізосіб ContrAgent надається на вигідних умовах. Оплатіть зараз на період від 6 місяців - отримайте знижку 10%. Співпрацюйте тільки з надійними контрагентами, у яких немає зв?язків у рф та РБ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини