Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджено ліцензійні умови діяльності з управління активами інституційних інвесторів

Реклама

НКЦПФР затвердила Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на ринках капіталу - діяльності з управління активами інституційних інвесторів. Відповідне рішення від 03.02.2022 № 92 зареєстровано в Мін'юсті 28 квітня 2022 р. та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Ліцензію на провадження діяльності з управління активами інституційних інвесторів можуть отримати юридичні особи, зареєстровані у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю.

Ліцензію на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям можуть отримати юридичні особи, зареєстровані у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю.

Заявником/ліцензіатом не може бути юридична особа, яка відповідає хоча б одному з таких критеріїв:

  • особа має серед учасників (засновників, акціонерів) юридичних осіб, зареєстрованих у державах (юрисдикціях), внесених до переліку держав (юрисдикцій), що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, сформованого у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України на основі висновків міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, та оприлюдненого на офіційному вебсайті Державної служби фінансового моніторингу України;

  • особа та/або учасники (засновники, акціонери) включені відповідно до закону до переліку осіб, пов'язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції;

  • особа підконтрольна юридичним особам, створеним відповідно до законодавства держави, що здійснює збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України" та/або особам, зазначеним у абзацах четвертому, п'ятому, шостому цього пункту, та/або має таких осіб серед власників істотної участі, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників.

Перевірити наявність особи в санкційних списках або розшуку можна у LIGA360. Замовляйте систему прямо сьогодні та убезпечте свій бізнес від сумнівних зв'язків.

У статуті заявника/ліцензіата крім вимог, установлених законодавством, мають бути зазначені відомості про:

  • здійснення цієї діяльності з урахуванням обмежень, передбачених Законами України "Про інститути спільного інвестування", "Про недержавне пенсійне забезпечення";

  • створення резервного фонду;

  • уповноважений орган, що приймає рішення про створення, ліквідацію пайового інвестиційного фонду, випуск інвестиційних сертифікатів та інших дій, пов'язаних зі здійсненням діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

Структура власності юридичної особи заявника/ліцензіата, власників істотної участі у заявнику/ліцензіаті має бути прозорою і такою, що відповідає вимогам цих Ліцензійних умов. Тобто, якщо розкриває інформацію щодо системи взаємовідносин юридичних та фізичних осіб в структурі власності юридичної особи заявника/ліцензіата і надає змогу визначити:

  • усіх ключових учасників (включаючи публічні компанії) і контролерів заявника/ліцензіата;

  • усіх ключових учасників кожної юридичної особи, яка існує у ланцюгу володіння корпоративними правами заявника/ліцензіата;

  • усіх власників істотної участі в заявнику/ліцензіаті;

  • усіх кінцевих бенефіціарних власників заявника/ліцензіата або їх відсутність у випадках, передбачених абзацом двадцять другим цього пункту;

  • відносини контролю між усіма вказаними особами.

Частка держави в статутному капіталі компанії з управління активами не повинна перевищувати 10 %.

Ліцензійними умовами також визначено вимоги до ділової репутації ліцензіата, власників істотної участі, керівників, головного бухгалтера, фінансової звітності, аудиторського звіту та низку інших вимог.

Розмір початкового капіталу заявника (крім банку), який має намір або провадить діяльність з управління активами інституційних інвесторів для діяльності з управління іпотечним покриттям структурованих іпотечних облігацій має становити суму не меншу ніж 35 мільйонів гривень, та для діяльності з управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій, - суму не меншу ніж 25 мільйонів гривень.

Розмір початкового капіталу заявника, який має намір провадити діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), має становити суму не менше 4 мільйонів гривень.

Розмір статутного капіталу заявника/ліцензіата, повністю сплачений виключно грошовими коштами, повинен становити (крім банків):

  • для діяльності з управління активами - суму не меншу ніж 7 мільйонів гривень;

  • для діяльності з управління іпотечним покриттям структурованих іпотечних облігацій - суму не меншу ніж 35 мільйонів гривень, та відповідно для діяльності з управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій - не меншу ніж 25 мільйонів гривень.

Юридичні особи, які мають ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу - діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами), зобов'язані:

  • привести свої внутрішні документи у відповідність до цих Ліцензійних умов протягом шести місяців після набрання чинності цим рішенням, якщо інше не встановлено стандартами корпоративного управління в професійних учасниках ринків капіталу та організованих товарних ринків;

  • привести структуру власності у відповідність до вимог цих Ліцензійних умов протягом шести місяців після набрання чинності цим рішенням, у разі якщо в структурі власності такої особи є іноземна(і) юридична(і) особа(и) та/або фізична(і) особа(и) - іноземець(ці) - протягом року.

Вимоги цих Ліцензійних умов щодо початкового капіталу застосовуються лише до юридичних осіб, які мають намір провадити діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами) і подали до НКЦПФР заяву та відповідні документи для отримання ліцензії.

LIGA360 - найзручніша система для пошуку інформації в умовах воєнного стану. Система доповнена спеціальними добірками матеріалів, що оновлюються щодня. Серед доступних тематик: господарська діяльність, податки та облік, ЗЕД і мито, виплати, пільги, юстиція, власність в умовах воєнного стану тощо. Замовляй на спеціальних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини